Az informatika elmúlt négy évtizede Közép-, Kelet- és Dél-Európában - 8. IT STAR nemzetközi konferencia

8. IT STAR nemzetközi konferenciaMéltó helyen, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által alapított és fenntartott nagyszabású Informatika Történeti Kiállítás helyszínén, a szegedi Agorában került sor a 8. IT STAR nemzetközi konferenciára 2014. szeptember 19-én. A rendezvényt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szakmai tanácsadó testületének elnöke, Biró Albert nyitotta meg.

8. IT STAR nemzetközi konferenciaA konferencia díszelőadója Blagovest Sendov bolgár akadémikus volt, aki nyitóelőadásában az 1960-as és 70-es évek Kelet-Európájának informatikai együttműködéseiről beszélt. Őt további olyan előadók követték, akik szakmájuk és földrajzi régiójuk kiemelkedő egyéniségei. Így szó volt többek között az egykori Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia informatika-történelméről is, ami manapság igazi kuriózumnak számít. Érdekes volt az előadásokban a történelmi kapcsolódások informatika történetére gyakorolt hatása. Külön érdekesség volt Ana Pont Sanjuán előadása a múzeumpedagógiai módszerekről. Az Informatika Történeti Kiállításról – amelyet a résztvevők Muszka Dániel és Bohus Mihály értő vezetésével tekintettek meg - és annak létrehozásáról Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója tartott előadást. A hazai informatika mérföldköveiről pedig Dömölki Bálint, az NJSZT tiszteletbeli elnöke emlékezet meg.
A konferencia rendezője és házigazdája a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt.
A konferencia programja (az előadások a névre kattintva megtekinthetők):

8. IT STAR nemzetközi konferencia

Címke