Az NJSZT Elnökségi jelöltjei 2015-ben

Elnök

Friedler FerencFriedler Ferenc, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára.

1953-ban született Veszprémben, a Szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán szerezett matematikusi diplomát 1977-ben. 1990-ben kandidátusi fokozatot szerezett, majd 1995-ben az MTA doktora lett.

Tudományos tevékenységének területe a műszaki rendszerek információs folyamatainak matematikai modellezése és optimalizálása. Egyik megalapítója a P-gráf módszertannak (P-graph framework). Szerzője és társszerzője több mint 200 nemzetközi folyóiratban megjelent publikációnak, melyre több mint 1600 független hivatkozás történt. 2 szabadalmi bejegyzés fűződik nevéhez. Számos külföldi tanulmányúton vett részt, több nemzetközi együttműködés aktív részese, több európai és tengerentúli cég szakmai meghívásának tett eleget.

2015-ig a veszprémi Pannon Egyetem rektora, tanszékek, karok és doktori programok, valamint konferenciák alapítója. Tevékenységének elismeréseként több kitüntetésben és elismerésben részesült, többek között: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2003), Neumann János-díj (2007), Gábor Dénes-díj (2008), Széchenyi-díj (2010).

Elnökség

Bari FerencDr. Bari Ferenc tanszékvezető egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

A Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnök karán szerzett okleveles villamosmérnöki végzettséget, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetemen orvos-biológiai egyetemi doktorátust.

Kitüntetései:

Mestertanár Aranyérem (Oktatási Miniszter - 2009)
Doctor Honoris Causa (University of Medicine and Pharmacy „Victor Babes” Timisoara, 2012)

Az NJSZT Országos Versenybizottságának vezetőségi tagja

1986 óta tanít a SZTE-n, illetve annak jogelődjein. Egyetemi tanári kinevezést 2002-ben kapott az ÁOK Élettani Intézetébe. 2009-től az Orvosi Informatikai, majd 2010-től az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet igazgatójaként dolgozott. 2014. óta a kar dékánja.

Bőgel GyörgyBőgel György közgazdász, a Central European University (CEU) Business School professzora

Szakmai pályafutásának főbb állomásai:

  • CEU Business School, Professor of Management
  • Debreceni Egyetem, docens
  • KFKI Zrt., stratégiai tanácsadó
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, egyetemi docens
  • SZÁMALK Open Business School, tanulmányi igazgató
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, angol-magyar MBA programigazgató
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, igazgatóhelyettes
  • Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem, Tudományos titkár
  • Országos Vezetőképző Központ, oktató, kutató

Gyenizse PálGyenizse Pál, a GriffSoft Rt fejlesztési projektigazgatója.

Diplomáit a Szegedi Tudományegyetemen szerezte programozó matematikus szakon és programtervező matematikus szakon, majd ugyanott posztgraduális képzésen vett részt az Informatikai Ph.D. program keretén belül.

Szakmai pályafutása során a következő tisztségeket töltötte be:

  • 1992 - 1999. között a Szegedi Tudományegyetem, Informatikai Tanszékcsoportjának
    Számítástudományi Tanszékén egyetemi adjunktus, tanszékcsoportvezető-helyettes
  • 1997 - 2000. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
    Csongrád Megyei területi szervezetének titkára
  • 1999 - 2001. Cygron Számítástechnikai Kutató-Fejlesztő és Kereskedelmi Kft.
    kutatási igazgatója
  • 1994 óta a GriffSoft Rt. fejlesztési programigazgatója
  • 2006. óta a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Csongrád Megyei Területi Szervezetének elnöke
  • 2007. óta a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter - Operatív Testületének elnöke

Ilosvai PéterIlosvai Péter közgazdász, a TectumIT és az Avalon Car(e) Services cégvezetője

Szakmai pályafutásának főbb állomásai:

NETLOCK Informatikai és Hálózatbiztonsági Szolgáltató Kft., ügyvezető igazgató

  • Avalon Car(e) Services, vezérigazgató
  • TectumIT, vezérigazgató
  • Boadree Zrt., vezérigazgató
  • IT SERVICES HUNGARY Kft., ügyvezető igazgató
  • T-Systems - Magyar Telekom Nyrt., ügyvezető igazgató
  • T-Systems - Magyar Telekom Nyrt., outsourcing és rendszerintegrációs üzletágvezető
  • EDS Magyarország, it-szolgáltatások kiépítése, irányítása
  • Matáv, Informatikai igazgatóhelyettes
  • Tandem Computers, szolgáltatási igazgató
  • OTP Ingatlan Rt., informatikai osztályvezető
  • Bull Magyarország Számítástechnikai Kft., projektvezető

2012 -         „Az év menedzsere az infokommunikációban” díj

Nagy MiklósNagy Miklós

Nagy Miklósnak, az NIIF Intézet igazgatójának neve összefonódott a hazai informatika, ezen belül a kutatóhálózat létrehozásával, fejlesztésével.

1971-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetem elvégzése után az MTA Számítástechnikai Központjában kezdte pályafutását, mint fejlesztő mérnök. Később az MTA SZK és az MTA AKI egyesülése után az MTA SZTAKI-ban folytatta munkáját. A kezdetektől, azaz 1986-tól fontos szerepet kapott az Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programban, amelynek célja a hazai kutatási felsőoktatási adathálózat létrehozása volt. Az IIF Programiroda vezetője lett, szervezte irányította a programot. Később a program kiszélesedett: nyolc minisztérium és az MTA képviselői által létrehozott Program Tanács felügyelte a fejlesztést. Az NIIF Koordinációs Iroda az ő irányításával fogta össze a műszaki és szervezési feladatokat.

Nagy Miklós emellett a Hungarnet Egyesület és a Magyar Internet Társaság főtitkára, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnöke volt 2010-2012. között.

Szabó GyörgyDr. Szabó György, A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének egyetemi docense, a Magyar Térinformatikai Társaság (HUNAGI) főtitkára.

A BME Építőmérnöki Karán szerzett okleveles építőmérnök diplomát 1983-ban, majd PhD fokozatot földtudományokból 2006-ban.  Több mint három évtizedes munkássága során oktatóként, kutatóként, programozóként, műszaki fejlesztőként az informatika, infokommunikációs számos területén tevékenykedett.  A nyolcvanas években aktív szerepet vállalt a Paksi Atomerőmű CAD alapú számítógépes megvalósulási rendszerének kialakításában, a Posta Kísérleti Intézet keretei között elindult vezetékes távközlési információs rendszer mintarendszerének létrehozásában, a Frekvenciagazdálkodási Intézet digitális domborzat modell alapú spektrumgazdálkodási rendszerének kialakításában, az MVM Rt. nagyfeszültségű gerinchálózati térinformatikai rendszerének kialakításában, a Duna digitális vízrajzi térképrendszerének kialakításában, és számos városirányítási, városüzemeltetési célú térinformatikai rendszer létrehozásában. Iskolateremtő  munkásságát a BME Építőmérnöki Kar és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar alap, mester és PhD képzésében magyar és angol nyelvű alkalmazott informatikai, informatikai tantárgyai,  három  térinformatikai tárgyú egyetemi tankönyv, három térinformatikai tárgyú könyvfejezet, és mintegy hetven tudományos publikáció fémjelzi. Elkötelezett az informatika alkalmazásainak, oktatásának széleskörű társadalmi integrációja iránt.

Zsakó LászlóZsakó László

Az ELTE Informatika Karának Tanszékvezető egyetemi docense, az NJSZT Tehetséggondozási szakmai közösségének, valamint a nemzetközi informatikai diákolimpiák magyarországi szervezőbizottságának elnöke, a nemzetközi versenybizottság tagja. Az Informatika-Számítástechnika-tanárok Egyesületének (ISZE) alelnöke. Végzettsége programozó és programtervező matematikus. Informatikából 1996-ban megszerezte a PhD fokozatot. 

Szakterületei: Algoritmusok, adatszerkezetek és tanításuk; az informatika alkalmazás-módszertana, informatika-didaktika, informatika-metodika, oktatási programozási nyelvek , programozási módszertan, tehetséggondozás. 

Az ELTE  Pedagógusképzési Tanácsának, valamint Tanárképzési és Tanár-továbbképzési Tanácsának tagja. Az MTA Köztestületének, valamint az MTA Pedagógiai Bizottsága Szakmódszertani és Digitális pedagógia albizottságának tagja.

Felügyelő Bizottság

Álló GézaÁlló Géza        

Álló Géza (1931) villamosmérnök, matematikus. A Szegedi Egyetemen fizika-matematika-ábrázoló tanári szakon, majd a BME villamosmérnöki karán gyengeáramú villamosmérnöki diplomát is szerzett. Egyetemi doktori disszertációját 1972-ben írta. Pályafutása során többek között a NIMIGÜSZI, az INFELOR és az SZKI munkatársa is volt. 1972 és 2007 között aktívan részt vett az oktatásban, a BME-n és a SZÁMALK-nál. Több sikeres szakkönyv, tanulmány szerzője. Az NJSZT rendszeres munkatársa, 2011-ben Életműdíjasa. Részt vett az NJSZT a szegedi Jövő múltja kiállítást kialakító tanácsadó testületének munkájában, továbbá előadóként és munkatársként az NJSZT ITF tevékenységében. Képes Gáborral közösen átfogó informatikatörténeti könyvet írt A jövő múltja címmel, amely Alföldi István szerkesztésében látott napvilágot az NJSZT kiadásában.  

Kovács KálmánKovács Kálmán

1982-ben végzett a BME Gépészmérnöki Kar matematikus-mérnök szakán. PhD fokozatot térinformatikai alkalmazásokból szerzett. 1986 óta oktat a Műegyetemen, 23 éven át klasszikus analízist, numerikus módszereket és informatikát, 2009-től a Villamosmérnöki Karon térinformatikát.  

1994. és 1998. között közlekedési, hírközlési és vízügyi államtitkár.  2002-től informatikai miniszterként nevéhez kötődik az információs társadalom alapjainak megerősítése: többek között a Magyar Információs Társadalom Stratégia, az Elektronikus hírközlési törvény és az Információszabadság törvény elfogadtatása; a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Audiovizuális Archívum, a Jövő Háza és a Nemzeti Digitális Adattár létrehozása, a Közháló és az eMagyarország pontok kiépítése.

Több mint másfél évtizede részt vesz a hazai űrkutatás irányításában: az utóbbi 10 évben a Magyar Űrkutatás Tanács elnöke volt.

Pompéryné Mihály Klára dr. Pompéryné dr. Mihály Klára 

A Marx Károly Közgazdasági Tudományegyetem Ipar szakán szerzett diplomát. Ezután számítástechnikai szakközgazdász továbbképzésen vett részt, majd 1977-ben informatikából doktorált.  Később adótanácsadói képesítést szerzett, majd 1995-ben könyvvizsgálói tanfolyamot végzett.

1969 szeptembertől a Magyar Vegyipari Egyesülés Mérnök Irodánál (MAVEMI),  majd a Vegyipari Számítástechnikai Társulásnál volt rendszerszervező. 1982-től az MVMT rendszerfejlesztési osztályát vezettem, 1992-ben pedig Pompéry Bélával megalakították a PBMK KFT-t, amely könyvvizsgálói tevékenységet végez. Jelenleg is adószakértő és okleveles könyvvizsgáló.

Surján Györgydr. Surján György

1983-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán, 1987-ben fül-orr-gégészetből szakvizsgát tett. 1983-1993 a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen fül-orr-gégészként dolgozott. 2000-2002 között az Országos Vérellátó Szolgálat informatikai főigazgató-helyettese, majd 2002-2011 között az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) informatikai főosztályvezetője, majd megbízott főigazgatója volt. Az ESKI 2011-ben, a GYEMSZI-be történt integrációja óta az Informatika és Rendszerelemzési Főigazgatóság vezetője. 2011-ben a University of Amsterdamon PhD fokozatot szerzett.

1991-től több egyetemen és főiskolán óraadó. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvosbiológiai Szakosztályának elnökségi tagja, és a legfőbb orvos-szaktanácsadói testület, a Szakmai Kollégium Egészségügyi Informatikai Tagozatának elnöke.

Vajta LászlóDr. Vajta László

Dr. Vajta László (1952) a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja (2008-) a BME Villamosmérnöki Karán 1975-ben végzett villamosmérnökként. Okleveles kutató-fejlesztő szakmérnök diplomát 1980-ban, egyetemi doktori fokozatot 1981-ben, MBA diplomát 2000-ben, PhD címet 2005-ben szerzett.

Szakterületei: irányítástechnika, számítógépes képfeldolgozás, robottechnika, ipari informatika, energetikai informatika.

1975 óta a BME VIK Irányítástechnika és Informatika Tanszékének munkatársa, jelenleg egyetemi docens. 1976-77 között a Gamma Művek fejlesztő mérnöke, 1985-89 között a Kontakta Elektromechanikai Vállalat igazgatótanácsának tagja, 1988-1990 között az Elektronikai Vállalat Budapest vezérigazgatói tanácsadója. Számos ipari projektben vett részt, jelentős gyakorlata van az informatikai rendszerek fejlesztésére irányuló projektek tervezésében, menedzselésében , minőségbiztosításában és bevezetésében. 2008-2015 között a BME innovációs és vállalati kapcsolatokért felelős rektorhelyettese, kiemelt egyetemi TÁMOP pályázatok vezetőjeként pedig az ipar és az akadémia szféra közti kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatok „hídépítője”. Ennek elismeréseként 2012-ben az IT Business az év 25 legmeghatározóbb informatikai szakembere közé választotta. Kiemelt szakértői szerepe van a Budapest Smart City - Új regionális kiválósági központ létrehozása c. Horizon2020 projektben, melyet a BME együtt valósít meg a Szellemi Tualjdon Nemzeti Hivatalával és a Fraunhofer Fokus Berlin intézettel.

Számos díjban , kitüntetésben részesült:

  • Alexander von Humboldt Ösztöndíj (1982),
  • Theodor Loefler Ösztöndíj (1990),
  • Kiváló feltaláló (1991),
  • Siemens Professzori Ösztöndíj (2004).

Címke