Fény és árnyék – 9. DE! Konferencia összefoglalója fotókkal

Napsütéses novemberi nyárban került sor az NJSZT 9. Digitális Esélyegyenlőség – Fény és árnyék konferenciájára, amelynek a Danubius Hotel Gellért adott otthont. Az utóbbi évekhez hasonlóan ismét megtelt a terem. A rendezvényt a hagyománnyá vált élő internetes közvetítésnek köszönhetően online is lehetett követni.

A cím magáért beszélt. Az előadók a hétköznapjainkat a halálon túl is meghatározó digitális világ előnyei mellett az árnyoldalakra is felhívták a figyelmet. A rendezvény-házigazda szerepében Bőgel György vezette fel az előadásokat.

Friedler Ferenc NJSZT-elnök megnyitója után Bódi Gábor, a konferenciát támogató NHIT elnöke a kormány által a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában megfogalmazott törekvéseket ismertette. Beszámolt a Digitális Magyarország létrehozásáért az ipari és intézményi partnerekkel közösen kivitelezett fejlesztésekről és a négy alappillérről: digitális infrastruktúra, digitális közösség és gazdaság, digitális állam, digitális készségek. Bemutatta a Digitális Magyarország Nyíregyháza Alapprogramot is.

Bőgel György címválasztása, Színe és fonákja hűen tükrözte a mondanivalót: az elmúlt évek egyik legfontosabb trendje, a Big Data hatásait. A technológiák javítanak életminőségünkön, egészségesebbé tesznek, megszüntethetik a közlekedési káoszt, dinamikus a tudományos fejlődés. De mindennek ára van: elveszítjük magánéletünket, és védtelenné válunk, ha nem használjuk szakszerűen az online köztereket. Bőgel plasztikus példákkal illusztrálta az előnyöket és a veszélyeket.

A kávé- és süteményszünet után Talyigás Judit előadása szintén az ellentéteket emelte ki, amelyekre az IT több területéről hozott fel példákat. Súlyos filozófiai kérdést is feszegetett: meddig ember az ember? Mondanivalóját többek között nanotechnológiai példákkal, az emberi szervezetbe juttatott nanorobotokkal és azok ellentéteként az agytudós Freund Tamás idézetekkel szemléltette.

A díjátadások és a bőséges svédasztalos ebéd után Székely Iván szokatlan témáról beszélt: mi történik digitális javainkkal halálunk után, túlélhetnek-e minket? Több jogi megközelítés összehasonlítását követően meglepő kérdésfeltevéssel zárta az előadást: hogyan tudunk virtuális esélyegyenlőséget teremteni a holtaknak?

Ormós Zoltán munka, informatika és jog viszonyát mutatta be. A vállalati életben egyre népszerűbb BYOD („hozd magaddal a saját készüléked”) trendre hívta fel a figyelmet. Nem könnyű megvalósítani a szabályozás és a magánfelhasználás vállalati érdekeknek megfelelő egyensúlyát, úgy, hogy a felhasználó magánszférája se sérüljön. Közben megtudtuk, hogy egyesek 8 órás munkaidőben 9 órát facebookoznak.

Kerékfy Pál előadásának az interneten belüli internetként működő, „magánéletre” (Facebook, Twitter stb.), illetve munkára kitalált (Yammer, LinkedIn) közösségi hálózatok voltak a főszereplői. Azt a kérdést elemezte, hogy mennyiben változtatták meg a közösségi hálózatok az információhoz való hozzáférést.

Pintér Róbert szintén a közösségi hálózatokra összpontosított. Mennyiben valódi az ottani tevékenység, létezik-e átfedés a „virtuális” és az „igazi” személyiség között? Válaszában két ellentétes iskolát hasonlított össze, és szórakoztató példákkal mutatta be, hogy mi történik, ha hosszú időre kikapcsoljuk az internetet.

A konferenciát az oktatást elemző kerekasztal-beszélgetés zárta. Két pedagógus és két diák beszélgetését Alföldi Zoltán moderálta, a tőle megszokott profi és élvezetes stílusban. Méltó lezárása volt a kimagasló szakmai színvonal mellett mindnyájunkat izgató témákat felvető rendezvénynek.

 

A rendezvényen készült képek itt tekinthetők meg.