A piliscsabai ROBO szakkör

A piliscsabai ROBO szakkörA ROBO szakkör ma már érdekes színfoltja lett a kollégiumunk mindennapjainak. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság iskolánkba kihelyezett robotjaival a kollégiumban tartunk szakkört heti rendszerességgel csütörtökönként tanári segítséggel a hét tetszőleges napján pedig a tanulók önállóan a régi szakkörtagok irányításával építgetnek. A kollégium tanulói 15 és 20 év közötti fiatalok az idősebbek tanítgatják a fiatalabbakat. Nagyon jó, hogy kettő robottal tudunk építkezni. A kollégiumban több diákot tudunk bevonni a foglalkozásba így sikerül közös tevékenységet kialakítani. Kellemes érzés látni a közös munkát, megélni az alkotás örömét. A tavaly kapott támogatási összegből vettünk elemtöltőket, elemeket így már nem probléma, hogy állandóan lemerülnek az elemek. Szintén ebből az összegből vettünk tároló dobozokat. A kész robotokat külön, a még maradt elemeket is külön használjuk.
A foglakozások kitekintéseként bemutatókat is tartunk, ahol a vendégek megtapasztalják a Robotok építésénél a saját kreativitásuk alapján létrejövő szerkezetek működőképességét, fejleszthetőségét, mozgási és érzékelési hatásait. A játék örömét együtt élik meg az idősebbek és fiatalabbak, hiszen működtetéskor ébrednek az újabb és újabb ötletek. A bemutatók során az egyik robottal játszanak, a vendégek, egy másikat pedig építenek, illetve programoznak. A bemutatók során a mi tanulóink vezető, tanító szerepe a kisebbek kérdéseinek megválaszolása is hozzájárul a kommunikációs készségeik fejlődéséhez.
Köszönjük a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak a lehetőséget, hogy a vidéki szegény családból származó tanulóink is hozzájutnak e nagyszerű, személyiségfejlesztő játékhoz.

A piliscsabai ROBO szakkör

Hamerszkiné Valovics Rozália
NJSZT Piliscsabai Városi Szervezet