A Bíró, a Mester – és a tanítványaik

Látogatóban diákolimpikonoknál és reménybeli diákolimpikonoknál

Zsakó László, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) alelnöke és Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke, tanártársával, Horváth Gyulával együtt intenzív felkészítést tart a programozó diákolimpikonoknak az ELTE Informatikai Karán. Egy hét – május 23-tól május 27-ig - a jövőbeli informatikusok közösségében, a számítógépterem képernyői előtt. Vidám, de a feladataikra teljes odafigyeléssel koncentráló fiatalokkal találkozom.

Mint Zsakó Lászlótól megtudom: a teremnyi fiatal közül hatan jutottak a közép-európai régió (CEOI) és a nemzetközi (IOI) diákolimpiai csapatba. Igazából nyolcan lennének, de ketten a felkészítő idején is versenyeznek: épp Szingapúrban.

A terembe lépve mégsem hat középiskolással találkozom: mintegy húsz diák üti a billentyűket. Zsakó Tanár Úr úgy döntött, nemcsak a csapattagoknak, de a válogatókon szereplőknek is lehetővé teszi, hogy együtt lehessenek a csapattal: gyakorolhassák a versenypéldákat, illetve meghallgathassák Horváth Gyula és Zsakó László előadásait, amelyek egy-egy, a példákhoz, a verseny feladattípusaihoz jól hasznosítható elméleti kérdést világítanak meg. Például a gráfos algoritmusok világát.

Minden nap reggel kilenckor kezdődik a munka, s nagyjából 8 órán át tart – akkor fejezik be a gyakorlást, „amikor a gépekre borulnak”. Én délután érkezem, fáradtságnak nyomát sem látom. Jókedvű közösség. A közép-európai verseny július közepén, a Világolimpia augusztusban lesz, van még idő, de a srácok céltudatosan készülnek – azok is, akik most nem jutottak be a csapatokba: számukra már a jövő évi megmérettetés a cél. Tetszik, hogy nem adták fel, tanulni jöttek.

A feladatokat online oldják meg, a Bíró és Mester feladatértékelő segítségével. Ez utóbbi nyilvánosan is használható ( mester.inf.elte.hu ) – és országosan 26.000 programot küldtek be rá.

Itt, az ELTE IK oktatóinak vezényletével, rögtön kiértékelik, megbeszélik a feladatokat. A jó munkához nemcsak elvi algoritmus kell, de gyors, működő program is. A hibákra rögtön kapnak visszajelzést.

A hét folyamán a Bíró és Mester programokat felváltva használják. A Bíró program „NJSZT-kékben, a Mester ELTE-bordóban” pompázik – mutatja Zsakó László. Nem véletlen, hiszen a tehetséggondozás két támogatója a programozás iránti kedv felkeltésének elkötelezettje, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság – és az Egyetem. A minden versenyhez használt Bíró programban a tanári oldalon napló mutatja, mikor, ki, melyik feladaton dolgozik. A Mesterben többféle erősségű téma választható, 1500 körüli feladat érhető el általa – eredményei lekérdezhetőek.

Találomra odalépek néhány diákhoz. Erdős Márton Nagykanizsáról érkezett, édesanyja, Erdősné Németh Ágnes elismert informatikatanár, múlt évben kapott az NJSZT-től Tarján-emlékérmet. Marci már végzős a Batthyány Lajos Gimnáziumban. Tanrendi keretek között már évek óta nem tanul informatikát, internetről, önképzéssel fejleszti magát. És természetesen édesanyja munkája is inspirációt jelent. A múlt évi IOI-n, Kazahsztánban majdnem aranyérmes lett, két és fél ponttal csúszott le. A programozói versenyek révén járt már Tajvanon, Horvátországban, Csehországban, Németországban, Szlovákiában, idén Oroszországban is – de mind közül Kazahsztán volt a legnagyobb élmény. Hogy miért? Mert jól sikerült a verseny! Egy év nagyon intenzív készülés előzte meg.

A programozással való ismerkedést alsó tagozatos kisdiákként, harmadikban kezdte, a Logo nyelvvel – és már általános iskolásként is versenyzett, Logóból és matematikából. A versenyben az inspirálja, hogy kap visszajelzést, sikerélményt. S most már a továbbtanuláson is gondolkodik: a cél Cambridge – vagy az ELTE. De nehogy azt gondoljuk, hogy minden idejét a számítógép előtt tölti: a tájfutás a hobbija és szaxofonozik.

Néhány olyan tanuló mellé is leülök, aki a válogatókban való részvétele jutalmaként kapott  lehetőséget, hogy részt vegyen az egy hetes kurzuson. Busa Máté szintén a Batthyány Gimnáziumból érkezett, tízedikes. Célja egyszerű: hogy minél jobb eredményeket érjen el! Nagykanizsától 20 kilométerre lakik. Múlt évben kezdett el programozni, tanára Erdősné Németh Ágnes. Múlt évben a harminckettedik volt, idén már a második a Nemes Tihamér Versenyen…

Bálint Martin a fővárosi Fazekas Gimnáziumból jött, nagyon szeretne jövőre csapattag lenni. Tízedikes, de a programozást már általános iskolában elkezdte. A Nemes Tihamér Versenyen 10. lett.

Végül a terem egyetlen lánytanulója mellé ülök le: Janzer Orsolya Lili fülig érő mosollyal, lelkesen szemlélgeti a feladatot a képernyőn. Kicsit restellem is, hogy megzavarom programozás közben. Ő is a Fazekasból jött – kicsit utána kell számolnia, körülnéz: a teremben heten vannak az iskolájából, ebből hatan egy osztályból. Sokat köszönhetnek Weisz Ágostonnak, aki programozás szakkört tart a suliban.

Lili a Nemes Tihamér Versenyen hatodik lett, a CEOI válogatón nyolcadik, az IOI válogatóján tízedik. A Fazekasban, a matekos osztályban is alig vannak lányok – meséli. „Hozzászoktam” – teszi hozzá tömören. Hobbiból balettozik, de egyébként programozó szeretne lenni.

Drukkolunk neki – és minden kortársának. Programoznak, világot látnak, hírünket viszik a világban – köszönhetően tehetségüknek és a tehetséggondozásnak.

KG

Galéria