Múzeumba került Dragon György játékújságíró hagyatéka

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) az infokommunikációval foglalkozó szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat a múlt értékeinek megőrzéséért. A Társaság nemcsak az informatika kezdeteinek relikviáit, de a közelmúlt, a személyi számítógép és a videojátékok történetének emlékeit is kutatásra és megőrzésre méltónak tartja.

Múzeumba került Dragon György játékújságíró hagyatéka

Ennek jegyében – az örökös, Dragon Ferenc jóvoltából – az NJSZT által fenntartott, világszínvonalú Informatika Történeti Kiállításba került a 2015. január elején, 49 évesen elhunyt Dragon György újságíró hagyatéka. Dragon György az Other Side és a GameStar című lapok szerkesztőjeként és szerzőjeként, a Modem idők / Netidők rádióműsor szakértőjeként, valamint játékfejlesztőként, sci-fi íróként és elektronikus zenék szerzőjeként vált ismertté. A GameStar táboraiban és ismeretterjesztő előadásai révén az informatikával ismerkedő fiatalok egyik kedvelt személyisége volt a fiatalon elhunyt szakember.

A számítógépes játékokkal kapcsolatos cikkeit Gyu néven publikáló alkotó rajongott az 1980-as évek számítógépeiért, melyekből egy kisebb gyűjteményt hozott létre. Halála után, 2015-ben a gyűjteményből a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) és a Finta Múzeum rendezett vándorkiállítást, Űrcsilliárdos címmel, utalva Dragon György azonos című regényére.

A kiállítás tablósorát és Dragon György hagyatékának néhány kiemelkedő műtárgyát 2016. júniustól Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának interaktív videojáték-termében helyeztük el, a Szent-Györgyi Albert Agorában.

A teremben, kipróbálható Commodore-64, Nintendo és más, kultikus készülékek között tekinthetők meg Dragon György olyan kedvenc tárgyai, mint a Magyarországon nagyon ritka Dragon-32 (melyet „névrokonaként” szeretett) és a Commodore Amiga Plus, az általa legjobban szeretett Amiga-számítógépcsalád egyik példánya. Vitrinben látható az Abandoned Places című játékprogram, melynek fejlesztésében Dragon György zeneszerzőként vett részt.

A hagyatékból összeállított kamarakiállítás az idei év folyamán tekinthető meg. A hagyatékban található további számítógépek, videojátékok, kontrollerek és dokumentációk az NJSZT közreműködésével működő Informatikatörténeti Muzeális Gyűjtemény kollekcióját fogják gyarapítani.

NJSZT