ECDL tábor az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában

Különleges helyen tanulhatnak és játszhatnak azok a gyerekek, akik a nyári ECDL táborban ismerik meg a számítógép-használat alapjait.
A kétszer egyhetes tábornak ugyanis a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása ad helyet a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Jövő múltja címet viselő kiállítás számítógépmonstrumai között sajátíthatják el a számítógép mindennapi kezelésének praktikus fogásait, a második héten pedig néhány területen igazi profi felhasználóvá válhatnak – az ügyesebbek pedig az Európában és a világon mindenhol elismert ECDL-vizsgával zárhatnak számítógép-kezelés, internethasználat és prezentáció témaköréből.
A június 27-én indult tábor épp a félidejénél tart – a lelkes diákokat Rácz Miklós tanár úr vezeti be az informatika rejtelmeibe.
A tanulás mellett mindennap játékos foglalkozások és retro számítógépes játékok színesítik a programot.
A gyerekek apránként ismerik meg az ezeregyszáz négyzetméteres, kétszintes, világszínvonalú kiállítás tárgyanyagát: minden reggel egy-egy korszak érdekességeiről mesélnek nekik az ITK tárlatvezetői, Mári Zsolt és Szekeres Sándor.
Már láthatták Kalmár László logikai gépeit, kipróbálhatták a működőképes jelfogós telefonközpontot és az ahhoz kapcsolódó tárcsás telefonokat, megnézhetik a huzalokkal programozható analóg számológépet, sőt! megsimogathatják a zseblámpa fényét követő és a sípszó hangjának követését is megtanuló állatmodellt, a szegedi Katicabogarat is.
A mindennapjaikban jól használható ismereteket nyújtó képzésekre a kiállítás könyvtárszobájában kerül sor, nem messze Neumann János emlékszobájától, ahol a modern számítógép működési elveit leíró, zseniális magyar matematikus emlékeit is megtekinthetik a gyerekek.
Az izgalmas és komoly agymunkát igénylő nap után pedig mindig egy kis számítógépes játék a „levezető”, de nem is akármilyen gépeken: Commodore 64-en, Nintendón, Apple Macintoshon, húszéves PC-n tehetik próbára ügyességüket a táborozók.
Húsz év múlva az a gép, amelyen most tanulnak, épp ilyen muzeális tárgy lesz, de az ECDL által elsajátított digitális írástudás révén a diákok viszont alkalmassá válnak arra, hogy ne érje őket váratlanul a fejlődés, követni tudják a trendeket. Vagy akár ők legyenek a következő nagy koponyák, akiknek a kiállítás emléket állít…

Galéria