Gondolkodom, tehát…?

Barkochbázzunk: Kertészkedik, papírrepülőt hajtogat, operál… Ki az – vagy mi az?

Természetesen az ember képes minderre, de ma már a robotok is. Helyettünk, ellenünk vagy velünk dolgoznak? Attól függ, honnan nézzük: segítőink, megmentőink lehetnek. Vagy precíz és fáradhatatlan konkurencia, ami elveszi a munkánkat. Ma már vannak olyan autógyártó üzemek, ahol éjszaka nem kell felkapcsolni a villanyt, mert csak robotok dolgoznak ott, és azok a sötétben is kiválóan elboldogulnak. Van viszont egy csomó olyan tevékenység, ahol az emberek egyelőre nélkülözhetetlenek. Egyelőre?

Az NJSZT jubileumi, tizedik Digitális Esélyegyenlőség konferenciáján ember és robot, ember és mesterséges intelligencia a főszereplők. A robotok elterjedése az emberi tudomány diadala, de – mint minden változásnak, ennek is vannak „kockázatai és mellékhatásai”. A konferencia előadói sokoldalúan és tárgyilagosan világítják meg ezt a témát. Megkértük őket, mutassanak nekünk néhány érdekes videót kedvcsinálónak. Most ezek közül válogatunk.

A technológiai fejlődés kétségtelenül a jólét forrása – de a félelemé is, hiszen az infokommunikáció fejlődése olyan mértékben gyorsul, hogy a közép- és hosszú távú előrejelzésekben sem bízhatunk. Azt tudjuk, hogy a robotok látványos eredményeket produkálnak például a kétkezi munka helyettesítésében, de nem tudjuk még, mi lesz a felszabaduló munkaerő sorsa.

A most következő videóban jópofa és szorgalmas robotok kertészkednek. Úgy tervezték meg őket, hogy gond nélkül dolgozhassanak együtt az emberekkel. Nem könnyű feladat ez, mert a robot könnyen balesetet okozhat, még egy ilyen kicsi is. Emberek és robotok egy csapatban, például egy raktárban vagy a szántóföldeken… A csapat minden tagja azt teszi, amihez a legjobban ért, amire a legalkalmasabb… Szóval helyettünk, ellenünk vagy velünk?

Második videónk főszereplője, YuMi egy pillekönnyű feladatot kap: papírrepülőt hajtogat. Az embernek ez gyerekjáték, ám egy robot képességeit gyönyörűen reprezentálja. Az a robot, amely papírrepülőt képes hajtogatni, más, aprólékos munkát igénylő feladatra is alkalmas lehet.

…Annyira, hogy akár az életünket is robotra bízhatjuk. Akár szó szerint is. Talán még nem közismert, de az orvosi robotika az egyik leggyorsabban fejlődő alkalmazási terület: egyes prognózisok szerint a fejlett országokban 1980 és 1999 között született nemzedék számára már mindennapos lesz, hogy diagnosztikai robotok fogadják egy rendelőben – vagy sebészrobotok kése alá fekszik.

Lehet, hogy a jövő emberének előbb fog eszébe jutni Da Vinci, az orvosrobot – mint Da Vinci, a reneszánsz polihisztor.

A barkochbában feltett kérdésre tehát már tudjuk a választ: a robot. (És persze ma már bármelyik játékboltban kapható olyan gép, amely barkochbázni is tud.) Ha felkeltettük az érdeklődését, ne mulassza el a Digitális Esélyegyelőség konferenciát.

A regisztráció lezárult. 10. DE! konferencia - Gondolkodom, tehát…?

Részletes program: njszt.hu/de/esemeny/20160714/10-de-konferencia-gondolkodom-tehat%E2%80%A6