Közgyűlés a Big Data szellemében

Egy kis adatelemzés az NJSZT-ről

Ma, május 24-én tartotta beszámoló közgyűlését a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Immár hagyomány, hogy a civil szervezetekre nézve kötelező – és a közös munkák tervezése szempontjából rendkívül fontos – eseményt szakmai programmal kötjük össze.

Sajnálhatják, akik nem voltak jelen tagjaink közül, már csak azért is, mert így nem hallották élőben Dr. Laki Sándor Big Data: Paradigmaváltás a tudományban és az iparban című előadását. A stílszerűen rendkívül adatgazdag prezentációt természetesen közzétesszük.

Laki Sándor előadása

A múlt évben Társaságunk által Kemény János-díjjal elismert kutató megdöbbentő tényeket közölt a Big Data világáról és a közeljövőre gyakorolt hatásáról. „640 Kilobájt elég lesz mindenre!” – jelentette ki még néhány évtizede Bill Gates, az akkori személyi számítógépek kapacitására utalva. Ma már nemcsak otthoni gépeinkben vannak akár terabájtos háttértárolók, de a felhőben, az internetes alkalmazásokban még néhány éve is elképzelhetetlen mennyiségű adatokat mozgatunk.

Gondolnák, hogy csak a Youtube-on egy perc alatt 2.78 millió videómegtekintés van - a Facebookon pedig ugyanennyi idő alatt 701.389 bejelentkezés? (Mi történt az Interneten egy perc alatt 2016-ban? - további érdekességeket találnak erről a prezentáció 5. oldalán!)

S vajon az emberiség mintegy hatmilliárdnyi mobiltelefonja mekkora adatmozgást eredményezhet?

Laki Sándor előadásából részletesen megismerhettük a Big Data jellegzetességeit. Az adatok komplexitása, az egyszerre használt, heterogén adatok tömege az informatika új kihívása, a közösségi hálók elemzése pedig óriási segítséget nyújt még a társadalmi folyamatok megértéséhez is. Az adatelemzői feladatokat ellátó Data Scientistek (DS) pedig a legjobban fizetett munkavállalók közé tartoznak, mondhatni: Nagy Adat – Nagy Fizetés.

A szédületesen fejlődő tudományt új megvilágításba helyező előadást élénk érdeklődés övezte, a hallgatóság pedig számos kérdést tett fel az előadónak.

A 10 óra 30 perctől megismételt, határozatképes közgyűlést Péceli Gábor korábbi elnökünk moderálta. Friedler Ferenc elnök hivatalos elfoglaltságai miatt Alföldi István ügyvezető igazgató tartotta meg az Elnöki beszámolót. A Big Data előadás után nem is csodálkoztunk azon, hogy az ő prezentációja is rengeteg információval szolgált. Szavai alapján megismerhettük a 2016-os év főbb eseményeit, melyek zavartalanul biztosították, hogy az NJSZT továbbra is felelősségteljesen betöltse küldetését. A múlt értékeinek megőrzéséről a Társaság Informatika Történeti Kiállítása (ITK) és megújult, jól kereshető Informatikatörténeti Adattára (ITA) gondoskodik, valamint az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány jogi helyzetét is sikerült stabilizálni.

A jelenhez való alkalmazkodást biztosítja a digitális írástudás érdekében kifejtett, az egész ország számára fontos programunk, amely a kormányzat Digitális Jólét programjával is összhangban van. A folyamatosan megújuló ECDL továbbra is komoly bevételi forrás a Társaságnak, e mellett pedig a társadalmi küldetése is kiemelkedő: múlt októbertől például a nem informatika szakos tanárok digitális kompetenciáit döntően javító IKT pedagógusoknak modul bevezetése kapott országos publicitást. Az NJSZT számos kongresszust, konferenciát szervezett, melyből kiemelkedik a 10., jubileumi Digitális Esélyegyenlőség (DE!) konferencia („Gondolkodom, tehát...?”) és az ECDL Világfórum. A jövő befolyásolását pedig egyebek mellett a tehetséggondozásra, a robotikára és a mesterséges intelligencia kutatására fordított szellemi és anyagi források is biztosították. A Társaság pénzügyi helyzete továbbra is stabil, működése több évre előre biztosított.

Alföldi IstvánAlföldi István beszámolt a Társaság szakmai és pénzügyi terveiről is. 2017-ben Droidok legyünk vagy szabadok? címmel készülünk a robotika és a mesterséges intelligencia témáit körüljáró, 11. Digitális Esélyegyenlőség konferenciánkra, a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen megújított IT biztonság könyvet teszünk hozzáférhetővé, az ITK-ban MI és a Robot címmel nyitunk időszaki kiállítást, Horizon 20/20 pályázat keretében magyar-osztrák robotika tananyagfejlesztési projektben vállalunk szerepet – és négy konzorciumi együttműködésben is részt veszünk rangos egyetemekkel.

Komoly áttörést várunk a digitális írástudás terjesztésében, ezt az NJSZT a GINOP 6.1.2 és az ECDL közötti átjárás megteremtésével segíti elő – valamint a pedagógusképzés sikeres modelljével (IKT pedagógusoknak). Az NJSZT már készül a Társaság megalakításának jövő évben esedékes, fél évszázados jubileumára is.

Mindez csak a legfontosabb tervekből villant fel néhányat, de ne felejtsük el, hogy a szakmai és területi szervezetekben folyó, rendkívül sokszínű munkák hátterét is folyamatosan biztosítja a Társaság.

A közgyűlés az egyszerűsített éves beszámolót és a 2016-os év pénzügyi terv-tény elemzését is egyhangúlag elfogadta. A Felügyelőbizottság az NJSZT 2016-os év tevékenységeit és a 2017. évi tervét is megfelelőnek találta – mondta el Pompéryné Mihály Klára, a bizottság képviselője.

A közgyűlés a 2017. év pénzügyi tervének is bizalmat szavazott. A Társaság pedig folytatja elkötelezett munkáját idén is.

NJSZT

Csatolmány Size
njszt2017.pdf 2.51 MB