Közterület fogja őrizni Jánosi Marcell emlékét

Jánosi MarcellÖrömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) sikeresen kezdeményezte, hogy közterület viselje Jánosi Marcell nevét – és ezzel a magyar mérnöktársadalom egyik legkiemelkedőbb alakját ismerje el Budapest közössége.

Kezdeményezésünk után a III. kerületi önkormányzattal folytatott kitartó egyeztetés eredményeként a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

Az egykor Óbudán működő Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) Állami-díjas magnótechnikai főkonstruktőre a BRG MCD-1 mikrofloppy feltalálójaként, azaz a világ első kazettás floppyját megalkotó mérnökként került be a köztudatba.

BRG MCD-1 mikrofloppyJánosi Marcellt az MCD-1 megalkotásakor nem vette körbe támogató szakmai közeg a cégénél, így végül nem a magyar gyártmány, hanem annak külföldi klónjai, a 3 és 3.5 inches floppylemezek terjedtek el a világon.

Az Óbudai Egyetem tiszteletbeli professzora munkásságát az NJSZT kiemelkedő fontosságúnak tartja, ezért a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a legjelentősebb magyar informatikusok között mutatja be (http://ajovomultja.hu/informatika-nagyjai).

A III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. Jánosi Marcell emlékét azonban nemcsak közterületek révén kell megőriznünk, hanem azzal is, hogy a magyar informatikát átható innovációt és kreativitást támogatjuk és ösztönözzük.

NJSZT