Magyar sikerek Teheránban, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) alapvető fontosságúnak tartja a tehetséggondozást, így a nemzetközi diákolimpiákra való felkészítésben is döntő részt vállal. Társaságunk nagy örömmel tudatja, hogy a legutóbbi – különleges helyszínen, Irán fővárosában, Teheránban rendezett – Nemzetközi Diákolimpián aranyérmet és további díjakat is nyertek versenyzőink.

A 2017. július 28. és augusztus 4. között rendezett megmérettetésen Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet kapott. Teljesítménye azért is kiemelkedő, mert ugyanő aranyérmet szerzett az idei és a tavalyi Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is, ilyen éremeső pedig nemzetközi szinten is ritkán fordul elő. Ez az első alkalom, hogy egy versenyző a matematikai és az informatikai olimpián is aranyérmet szerez.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia magyar díjazottai:

Gáspár Attila (aranyérem)    Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc
Mernyei Péter (ezüstérem)    Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest
Janzer Orsolya Lili (bronzérem)    Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest
Radnai László (dicséret)    Veres Péter Gimnázium, Budapest

Nagyszerű teljesítmény, hogy Mernyei Péter az elmúlt 2 évben diákolimpiákon 3 ezüstérmet szerzett.

Az NJSZT mindent elkövet azért, hogy a tévesen „férfiszakmának” tartott IT-területen a nők azonos eséllyel és súllyal szerepeljenek, ezért külön öröm számunkra, hogy –  első alkalommal – magyar lányversenyző is érmet szerzett informatikai diákolimpián, Janzer Orsolya Lili személyében.

Az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, Dr. Zsakó László és Dr. Horváth Gyula csapatvezető – mindketten az ELTE oktatói - az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály képviseletében vezették a felkészítést. Beszámolójuk szerint Teherán kiváló színvonalú, jól szervezett nemzetközi versenynek adott otthont. A következő diákolimpiák helyszínei: Japán, 2018; Baku, Azerbajdzsán, 2019; Szingapúr, 2020.

Bár a jelenlegi NAT Kerettanterv még az alapokat sem nagyon biztosítja ahhoz, hogy a tanulók ilyen versenyen részt vegyenek, az NJSZT tehetséggondozási rendszere lehetőséget ad a sikeres szerepléshez

Az NJSZT által néhány éve indított Neumann János Tehetséggondozó Programon regionális szinten a tervek szerint idén is 400, országos szinten pedig 60 tehetséges diák készülhet fel a versenyszereplésekre, havi 1-1 foglalkozással.

Ehhez a programhoz az NJSZT előállította a tananyagot, amelyet ingyen ad segédkönyv formájában a résztvevő tanulóknak. A tehetséggondozás fontos színtere a Társaság által szervezett Nemes Tihamér OITV is.

Az NJSZT jelentős szellemi és anyagi erőforrásokat fordít a tehetséggondozásra, a versenyzők felkészítésére, a rendelkezésre álló pályázati források korlátaitól függetlenül. Ez azért is nagyon fontos, mert az NJSZT tehetséggondozási munkái a kormányzat által kezdeményezett Digitális Jólét Program törekvéseivel teljes összhangban vannak – és hozzájárulnak a magyar lakosság digitális felzárkózásához, az ország versenyképességéhez.

Magyar sikerek Teheránban, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián
Záró ceremónia, kép forrása: http://ioi2017.org/photos/closing-ceremony/

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
njszt.hu