Megnyílt a Nekem 8(bit). Otthoni számítógépek Kánaánja az ITK-ban

November 8-án,  Nekem 8(bit) címmel új Nekem 8(bit) időszaki tárlat megnyitójaot nyitottunk a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállításán. Ez már a negyedik az időszaki kiállítások sorában: a mechanikus számológépek, az Apple termékek és a robotok után most egy nemzedék kedvenc számítógépei, a 8bit korszak remekei kerültek terítékre.

Ezek a gépek az 1977 és 1992 közötti másfél évtizedben jelentek meg az otthonokban – de a mai diákok számára is érdekesek lehetnek. Ti most az ezen gépek tudásának sokszorosával bíró okostelefonjaitokon játszotok és kommunikáltok – szólította meg a megjelent félszáz szegedi diákot Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója – és hamarosan az okostelefon is múzeumi tárgy lesz. Az exponenciálisan fejlődő infokommunikációs eszközök korában egyre nagyobb kihívás megtalálni a múlt értékeinek megőrzése szempontjából legfontosabb tárgyakat, az NJSZT mégis arra törekedik, hogy az IT világ fejlődését minél teljesebben mutassa be a világ legnagyobb gyűjteményeinek egyikéből válogató, világszínvonalú kiállításán. Ezért is társítunk az állandó tárlathoz időszaki bemutatókat is, melyekben sok szövetségesünk van, elkötelezett magángyűjtők – és a tárgyak eredeti konstruktőrei is.

A magángyűjtők közül Nagy Károly évek óta együttműködő partnerünk, a Nekem 8(bit) című kiállítás is elsősorban az ő gyűjteményéből, az ő társrendezésében – valamint más gyűjtők bevonásával – mutatkozhat be, jelen tárlat a Budapesten, az újpesti Ifjúsági Házban nagy sikerrel bemutatott tárlat adaptációja.

A megnyitó közönségét rövid előadással köszöntötte Manno Sándor, a Primo számítógép egyik konstruktőre. Az 1984-től több ezer példányban megjelenő, a bolti forgalomban kapható magyar házi számítógépek között úttörő Primo fejlesztője a reformáció 500 évvel ezelőtti időszakához hasonlította a házi számítógépek aranykorát. Míg fél évezrede a magyar nyelven megjelenő Biblia segítette a nemzeti nyelvű műveltség terjedését, a 80-as évek elején a mikroprocesszorokhoz megjelent részletes dokumentáció volt az a „biblia”, amely lehetővé tette az otthoni számítógépek megjelenését. Köszönet illeti a technológia szakembereit, akiknek hála egy integrált áramkör ma már nem néhány ezer, hanem milliárdnyi tranzisztort helyettesít. A személyi számítógépek az Intel 8080 megjelenésétől kezdve terjedtek el, ez volt az első tárgy az informatikatörténetben, melynél a bőséges dokumentáció nagyobb volt, mint maga a tárgy – mondta tréfásan a számítógépkonstruktőr. A Primo tervezése rendkívüli kihívás volt, hisz a kor elvárásai szerint, hazai és kelet-európai alkatrészekből kellett megszületnie egy olyan kompakt számítógépnek, amely megnyeri a fiatalok szívét.

Manno Sándor szerint különleges időszakban születtek ezek a számítógépek, hiszen a 8bites mikroprocesszorok működése még tökéletesen kiismerhető volt, s ez alapján olyan számítógépek voltak készíthetőek, melyek működésében minden lépés könnyen átlátható. Éppen ezért ilyen, 8bites számítógépek építése még ma is tanulságos szórakozás lehet – sokan hobbiból is belevágnak ebbe.

Ha építetek egy 8bites számítógépet, szívesen kiállítjuk! – ajánlotta fel a jelenlévő diákoknak a tárlat társrendezője, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, majd az igazgatóhoz fordult, hogy engedélyezi-e. Nekünk nem 8! – vágta rá Alföldi István.

Tegnaptól a jövő év elejéig látható a tárlat, amely igazi kuriózumokkal egészíti ki az ITK eddig is gazdag 8bit gyűjteményét. Például a Primo eddig is látható volt állandó tárlatunkban, most ennek sokkal ritkább B típusa és egy világunikum, a ProPrimo prototípus házába épített alfanumerikus terminál is látható a vitrinben. No meg persze Commodore-ok, Sinclairek, szovjet klónok és amerikai üzletember-kedvencek egyaránt. Tekintsék meg a Nekem8(bit)-et, előtte egy kis ízelítőt láthatnak az M1 felvételén.

További képek a megnyitóról eredeti cikkünkben az ITK honlapján.

KG