Digitális írástudás a világ körül

Facebook-oldalunk követői az elmúlt félévben rendszeresen találkozhattak világ körüli „képeslapjainkkal”. Hogy került bhutáni kolostor és a közel-keleti felhőkarcoló a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság oldalára? Azért, mert a legtávolabbi országok is közel vannak hozzánk – és az ott élők is tudják: hazájuk csak digitális írástudó polgárokkal lehet versenyképes.

Digitális írástudás a világ körül

Best practice

Az NJSZT tehát néhány „legjobb gyakorlatra” kívánja felhívni a figyelmet. Példáink az ECDL/ICDL egyre gyarapodó családjából származnak. Hogy mi az ECDL? A számítógép-használói jogosítvány (Computer Driving Licence, Európában: E, Európán kívüli országokban: I) az egész világon elfogadott módon tanúsítja, hogy rendelkezünk azokkal a korszerű munkavégzéshez szükséges ismeretekkel, amelyek ma már nélkülözhetetlenek a munkaerőpiacon és a mindennapi életben is.

A minőségi élet kulcsa a digitális írástudás: Zimbabwétől Svájcig, Kolumbiától Máltáig. Nincs szégyenkeznivalónk: hazánk a regisztrált hallgatók száma alapján a nemzetközi E/ICDL-család élvonalába tartozik, az elmúlt húsz évben közel félmillió honfitársunk vált digitális írástudóvá az ECDL folyamatosan megújuló rendszerében. De ez nem ad okot arra, hogy nyugodtan üljünk e-babérjainkon: a külföldi példák nagyon is megfontolandóak.

Magyarországon még talán nem közismert, hogy az ICDL rohamléptekben fejlődik Kínában. A milliárdos lakosságú gazdasági szuperhatalomban épp most írtak alá együttműködési megállapodást az ICDL iskolákban való előmozdítására. A távlatok beláthatatlanok, de jó példákhoz nem is kell ennyire messzire menni.

Itt, a szomszédban – ahol, sokszor úgy hisszük, még a fű is zöldebb –, azaz Ausztriában a Magyarországon is jelenlévő SPAR az ECDL megszerzésére ösztönzi dolgozóit. Ugyanígy tesz a svájci Patek Philippe is: ők óramű pontossággal követik a kor szellemét, 2014-ben csatlakoztak. Hogy távolabbra röppenjünk: az Emirates Airlines a légiutas-kísérőinek írja elő az ICDL-t.

De nemcsak a magáncégek számára fontosak a digitális kompetenciák. Földön, vízen, levegőben: Írország Földközi-tengeren szolgáló tengerészei offline eLearning képzésen vesznek részt, majd „szárazon” az első útjuk az ECDL-vizsgaközpontba vezet.

Máltán csak az lehet közszolgálati dolgozó, aki ECDL-bizonyítvánnyal rendelkezik. Nincs ez másként a világ egyik leggazdagabb városában, Dubaiban sem, az ICDL munkahelyi követelmény az Egyesült Arab Emírségek minden olyan állampolgára számára, aki közalkalmazottként, tanárként dolgozik a metropoliszban. Katar Légügyi Hatósága is az új IDCL profilt fogadta el munkatársai számára. Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek (a világ egyik leggazdagabb országa) fővárosában pedig a 2016-tól a Rendészeti Intézet is az ICDL keretei között oktatja hallgatóit. Hiszen tudják, hogy a kiberbűnözés korában ezek az ismeretek a rendészeti dolgozóknak sem nélkülözhetők – de tudjuk ezt Budapesten is, hiszen az NJSZT 2011-ben, a világon elsők között vezette be az ECDL IT biztonság modulját, melynek tananyagát legutóbb idén újítottuk meg radikálisan.

A közel-kelet olajbirodalmain túl az ennél szegényebb országok is igyekeznek, hogy felzárkózzanak: Zimbabwében a Légiközlekedési Hatóság minden alkalmazottja számára biztosította az ICDL program elvégzését, Ázsia negyedik legnépesebb országa, Indonézia viszont lényegesen nagyobb lépésekkel halad: az állam oktatási minisztériuma országos szinten az ICDL-t választotta a digitális írástudás növelésére. Hasonlóképp Chile, amely már 2004 óta az ICDL rendszerét használja országosan.

Vietnam sem csak az egykor itt dúló háborúról és persze rizsföldjeiről ismert: a világ egyik leggyorsabban növekedő gazdaságaként lépett be a huszonegyedik századba – így talán érdemes odafigyelni arra, hogy az ország oktatási minisztériuma 2016-ban megállapodást kötött az ICDL nemzetközi családjával, biztosítandó a lakosság digitális írástudásának javítását.

De ne csak a gazdasági teljesítményt nézzük. Csúcspéldánk legyen Bhután – már csak azért is, mert az ország legmagasabb hegye 7570 méterre nyújtózik -, a hagyománytisztelő, kis országban a legnagyobb nemzeti oktatási intézmény, a Royal Institute of Management (RIM) ICDL-vizsgaközpont lett. Hallgassunk rájuk, mert odafigyelnek a jól-létre: az ország nem is a nemzeti össztermékét, hanem a nemzeti boldogságot regisztrálja.

Digitális írástudás a világ körül

S akkor a legnagyobbakról még nem is beszéltünk: India egyik nagy egyeteme néhány hete kötött együttműködési megállapodást a nemzetközi ICDL közösséggel. Indiában egyébként már milliós nagyságrendben kezdték el a képzést és vizsgázást.

Egészen friss, jó példákból tehát nincs hiány, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság pedig az ECDL hazai licenctulajdonosaként, a digitális írástudás terjesztésének vezető magyar szervezeteként 2018-ban is mindent elkövet majd, hogy ne maradjunk le ebben a „versenyben”. Persze, nem sportmérkőzés ez – itt nem egy csillogó medál, itt minden állampolgár jól-léte a tét.

Nézegessen velünk néhány példát Facebook-albumunkban ITT.
Kíváncsivá tettük? További információk az ECDL-ről ITT.