Győző győzött – megnyitottunk!

A Bartók Béla úton sétálva messziről felhívja magára a figyelmet a Zipernowsky Galéria, melynek kirakatán át most a jellegzetes formájú Proper-16 számítógép, egy videokamera és sok más relikvia tűnik fel az érdeklődőknek. Akik jöttek is szép számmal, hiszen február 19-én, este hatkor megnyílt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Győző győzött című kamarakiállítása, amely Kovács Győző (1933-2012), az NJSZT legendás főtitkára előtt tiszteleg.

A tárlat hét tablón villant fel részleteket Győző, a villamosmérnök, újságíró, vezető informatikus és elsőrangú tudományos népszerűsítő életéből. S természetesen a kirakatüvegen át látható tárgyak is vele kapcsolatos emlékek.

Szívet melengető volt látni, mekkora tömeg – és mennyi kedves, régi ismerős, barát – volt kíváncsi a dupla kiállításmegnyitóra. Hogy miért dupla? Ezt már a galéria alapítójának képviselőjétől tudhattuk meg.

Mészáros Csaba, a Comenius Alapítvány alapítója, az Evopro Holding elnök-tulajdonosa képviseletében Bodnár Balázs, az Evopro Holding Zrt vezérigazgatója házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. Elmondása szerint a mérnöki és művészi vénában van valami közös: a vágy valami új, valami forradalmi létrehozására – és az igény, hogy jobbá tegyük a környezetünket. Cégcsoportjuk büszkén csatlakozott a tudományt és művészetet támogató cégek elit körébe – s egy olyan galériát alapított, amelyben egyszerre mutatkozhat be művész és tudós. Ez alkalommal Kovács Győző, az úttörő magyar informatikus – és Megyeri Gábor autodidakta faszobrász.

Társaságunk képviseletében Alföldi István ügyvezető igazgató köszöntötte a megnyitó közönségét. Emlékeztetett rá, hogy Győző nemsokára – február 27-én - 85 éves lenne. Egész biztos, hogy örülne ennek a kiállításnak, annak pedig különösen, hogy művészet és tudomány egy választófalak nélküli térben találkozik.

„Addig élsz, amíg emlékeznek rád” – mondjuk – és Győzőre végképp igaz, hogy őt nem lehet elfelejteni. Alföldi István 22 éve annál a társaságnál dolgozik, melynek Győző az alapítói közé tartozott és melynek egyik híressé tevője volt. És Győző nemcsak arról volt híres – emlékeztetett az igazgató -, hogy szeretett röviden, néhány percben (ami valójában egy-két órát jelent) beszélni, de arról is, hogy szigorú is volt, nála nem lehetett csak úgy mellékesen csinálni valamit.

Alföldi István javasolta mindenkinek, hogy olvassa el az április 15-ig, ingyenesen látogatható tárlat tablóit, nézze meg az itt kiállított relikviákat: köztük Győző elmaradhatatlan tweedzakóját és az első magyar számítógép, az M-3 mágnesdob memóriáját, melynek megalkotásában Kovács Győző is részt vett.

Vagy akár az egyetemi indexét, melyben Simonyi Károly jelese is látható – „ezért irigykedem, mert nekem csak négyesem volt tőle”, vallotta be Alföldi István.

Felhívta a figyelmet a tablók sarkán látható QR-kódokra, melyek segítségével olyan tartalmak érhetőek el, mint Alföldi István előadása Győző „világutazásairól”. És érdemes megnézni a képeket is: Győző az informatika legfontosabb idoljait és Neumann János családját is személyesen ismerte – Neumann családjától ő hozta el azokat az emlékeket, amelyek most az NJSZT Jövő múltja című állandó kiállításának emlékszobájában láthatóak.

Beszéde végén Alföldi István a Győző győzött kiállítás létrehozásáért köszönetet mondott Kovács Győző özvegyének, Kovács Katának, aki rengeteget segített, a tárgyak rendelkezésére bocsátásával is, fiának, Kovács Balázsnak és lányának, Wildner Piroskának. Külön megköszönte a Zipernowsky Galériának – és Csontos Ferencnének – a méltó helyszín biztosítását. Tárgyakkal járult hozzá a tárlathoz az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány és Gyöngyössy Péter magángyűjtő. A tárlat grafikusa Balogh Katalin, az installálásban közreműködött Kürtössy Nándor, a kiállítás rendezője Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa.

Az est hátra lévő részében Ozoli Ágnes esztéta méltatta a másik kiállítót. Megyeri Gábor autodidakta alkotó, civilben budai polgár, a Napraforgó Utcai Bauhaus Egyesület elnöke, vegyész, az ő fából készült alkotásai láthatóak a kiállítótér másik felében. Az est egy kislány, Horváth Boróka tüneményes népdalcsokrával zárult.

Illetve ekkor kezdődött: a beszélgetés a rengeteg résztvevővel (akik szerencsére egyetlen műtárgyat sem vertek le a tömeg ellenére) és a kiállítás révén a találkozás: Győzővel, az ünnepelttel.

 

Győző győzött

Kovács Győző kalandozásai Informatikában

A tárlat április 15-ig ingyenesen látogatható a Zipernowsky Ház nyitva tartási idejében.

Hétfő-Csütörtök: 10:00-18:00
Péntek: 11:00-19:00

https://www.facebook.com/ZipernowskyHaz/