Jánosi Marcellről az Óbudai Anziksz folyóiratban

Mint korábban beszámoltunk róla, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezésére, az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal való összefogás eredményeként múlt év óta egy óbudai közterület viseli a kazettás floppy feltalálója, Jánosi Marcell nevét. A Jánosi Marcell köz azóta nekünk nem közömbös:  örülünk, hogy egy nagy magyar informatikus nevét egykori szűkebb lakó- és munkakörnyezete, Óbuda is őrzi.

Jánosi Marcellről az Óbudai Anziksz folyóiratbanAz Óbudával való együttműködés eredményeként átfogó életrajzot tartalmazó tanulmányt jelentettünk meg a kerület kulturális magazinjában, az Óbudai Anziksz 2018 tavaszi számában.

A főmunkatársunk, Képes Gábor által írt tanulmány – Jánosi Marcell és a „bűvös floppy” címmel – kísérletet tesz rá, hogy a Jánosi Marcell özvegye és egyik közvetlen munkatársa által rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján, hitelesen mutassa be Jánosi Marcell pályáját.

Mert Jánosi Marcell nem valamiféle „élhetetlen feltaláló” volt, hanem a huszadik század egyik legprofesszionálisabb és legpéldamutatóbb mérnök egyénisége, aki az informatika világa mellett az orsósmagnók és – többek között – a Lego világában is maradandót alkotott.

Figyelmükbe ajánljuk az igényes folyóiratot, melyben e tanulmány mellett még számos más, érdekes cikk olvasható, többek között interjúk Saly Noémi íróval, Budapest-történésszel, Pierre Vasarelyvel, a zseniális festő unokájával és Tamási Miklóssal, a Fortepan alapítójával.

Az Óbudai Anziksz tavaszi számának bemutatójaként április 25-én, szerdán, 19 órától, Saly Noémivel, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusával beszélgetnek az Óbudai Társaskörben.
További információk az estről: https://www.facebook.com/events/945849175590277/
A folyóirat hivatalos oldala: https://obudaianziksz.hu/

Jánosi Marcellről az Óbudai Anziksz folyóiratban

Címke