Tószegi Zsuzsanna Hevesi Endre-díjas!

Tószegi ZsuzsannaÁprilis 24-én adták át a Hevesi Endre-díjakat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában. Örömmel jelentjük, hogy idén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) korábbi alelnöke és Kalmár-díjasa – máig aktív tagtársunk és barátunk, Tószegi Zsuzsanna kapott díjat.

Tószegi Zsuzsanna értékes cikkeivel rendszeresen hozzájárul az NJSZT által is fontosnak tekintett ismeretek terjesztéséhez, múlt évben például Gyerekek az online térben – az internet veszélyei címmel jelent meg az Élet és tudomány 2017. november 3-i számában cikke az NJSZT-ÉT együttműködés keretében.

A laudációban kiemelték: Tószegi Zsuzsa azon ritka kevesek közé tartozik, akik szövegeivel sem a szerkesztőnek, sem az olvasószerkesztőnek nincs dolga – és remek stílusban ír. Sok pályamű érkezett, de nem volt kérdés, hogy ő kapja meg a kettő közül az egyik díjat. Sokszínű munkássága minden elemében a tudásátadásról, az ismeretterjesztésről szól – kezdte a díjazott méltatását Gimes Júlia, a Magyar Rádió munkatársa.

Pályaképét idézzük a díjról megjelent közleményből:

Tószegi Zsuzsanna szakinformatikusként több nagynevű könyvtárban is dolgozott, és nevéhez fűződik a legkorábbi hazai online könyvtári adatbázisok, illetve CD-ROM-ok létrehozása. Az ezredforduló éveiben a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ ügyvezető igazgatójaként a magyar kulturális örökség digitalizálásának egyik irányítója volt, és ő vezette a Digitális irodalmi Akadémia című programot. 2004 óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, illetve a Magyar Formatervezési Tanács elnöki főtanácsadója, a Kaposvári Egyetem könyvtártudományi tanszékének egyik vezető oktatója, jelenleg az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete címzetes egyetemi docense.

Nevéhez több mint 200 publikáció fűződik, a szakmához szóló írásain kívül számos ismeretterjesztő cikke jelent és jelenik meg, sokféle témával foglalkozik. A műveltség mellett kiváló íráskészség jellemzi, azon kevesek közé tartozik, akik nyelvhelyességi szempontból is mindig hibátlan cikket írnak.

Tószegi Zsuzsanna riportalanyként is kiváló ismeretterjesztő, szórakoztatóan és érthetően beszél.

Az utóbbi időben fotózással is szívesen foglalkozik, s a távoli tájakról nemcsak fényképeket hoz, hanem úti beszámolókat is, amelyeket az Élet és Tudomány hasábjain olvashattunk. Profi fotóit sokak örömére kiállításokon is láthatni. 

Szeretettel gratulálunk!

Tószegi Zsuzsanna oklevele

Címke