A Mechwart ECDL-t ad minden diáknak

Legjobb gyakorlatok – Debrecenből

Május elején számoltunk be arról, hogy az NJSZT által bevezetett két modul is Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat nyert a 100 országot felsorakoztató nemzetközi ECDL-mezőnyben.

Magyarország tehát példát mutat legjobb gyakorlatokból. A kiváló megoldásokat mi is figyeljük, s különösen érdekesek a – szigorú minőségbiztosítási követelményeinknek megfelelő és még azon túl is a legjobbat nyújtó – vizsgaközpontok. Tanuljunk azoktól, akiktől tanulni érdemes!

Az NJSZT – az ECDL hazai vezető szervezeteként – Magyarországon 229 vizsgaközponttal áll napi kapcsolatban. A vizsgaközpontok jubileumi, 20. fórumát áprilisban tartottuk, ott is lehetőséget adtunk a hazai legjobb gyakorlatok bemutatására. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be: először Szolnokról, majd a határainkon túlról, Beregszászról olvashattak. Most az alföldi nagyvárosba, Debrecenbe utazunk, ahol 20 éve, 1998. január elseje óta működik a Mechwart ECDL vizsgaközpontja.

A teljes nevén Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma tehát két évtizedes tapasztalatot szerzett már digitális írástudók neveléséből: ez alatt közel négyezer ECDL bizonyítvány és több mint 30000 dolgozat jelzi: a munka folyamatos – és minden tanév minden napjára jut legalább egy ECDL-vizsga.

Persze az iskola is követi a változásokat, a folyamatosan korszerűsített ECDL kihívásainak minden korban megfelelt: összesen 12 minőségellenőrző látogatáson vannak túl – és minden okuk meglehet a büszkeségre.

Valamit nagyon jól csinálnak, mert miközben más iskolákban egyre kevesebb a tanuló, addig a Mechwartban helyszűkében vannak, olyan sokan jelentkeznek minden évben. És aki hozzájuk jár, annak minden esélye megvan, hogy digitális írástudó legyen: a diákjaik 90 százaléka (!) megszerzi az ECDL-bizonyítványt középiskolás évei alatt.” – ezt már főmunkatársunk, Rákosi Szilvia meséli az intézményről.

A Mechwartban menő az ECDL

A két és félszeres túljelentkezés jelzi, rangnak számít az iskolában tanulni. Aki felvételizni kíván hozzájuk, már a beiskolázási tájékoztatóban értesül az „ECDL-t minden Mechwartos diáknak” programról. A suliban egyébként is erős az informatikaoktatás – ma már akkora robotika versenyeket is rendeznek, hogy a legutóbbit már a tornacsarnokban tartották – és ezt kiválóan egészíti ki az ECDL rendszere, amely a munkaerőpiacon világszerte elfogadott jogosítványt ad a tanulók kezébe. A diákoknak minden esélyük meglesz a továbbtanulásra vagy a sima elhelyezkedésre – nyelvi előkészítő és ECDL szakkör is segíti őket, hogy a modern kor fejlődésével lépést tartó felnőttekké váljanak.

Apropó felnőttek: a szakgimnáziumban felnőttképzés is zajlik. A jövendő rendszergazdák, gyártástechnológiai technikusok, a kis- és középvállalkozások ügyvezetői, az ipar későbbi szereplői számára szabad a pálya: ECDL tanfolyamok révén tökéletesíthetik tudásukat.

Az idén 20 éve működő Mechwart ECDL vizsgaközpont kapcsolattartója Gyetvai Károly. Rákosi Szilvia így mesél róla: „Mint ahogyan ez sok esetben lenni szokott, az ECDL vizsgaközpont megalakulásakor  az informatika szakos, rátermett igazgatóhelyettest bízták meg az ECDL kapcsolattartói feladatokkal.. A kezdetektől tagja az ECDL Minősítőbizottságának, mindig lehet rá és kollégáira számítani szakmai kérdésekben, az ECDL fejlesztési feladataiban is szerepet vállalnak.”

Köszönjük a példamutató munkájukat!

Gyetvai Károly
Gyetvai Károly

Az iskola honlapja: http://www.dszcmechwart.hu
Az ECDL vizsgaközpontról:  http://www.dszcmechwart.hu/informaciok/ecdl-vizsgakozpont/1110-ecdl