Romlott az ország digitális versenyképessége – rengeteg a teendő

Fontos cikk jelent meg a Világgazdaság című lap június 21-i számában, Csath Magdolna professzor asszony tollából. A Digitális versenyképességünk című írás az IMD svájci versenyképesség-kutató tanulmányát elemzi. A hatvanhárom ország digitális versenyképességét érintő felmérés szerint – bár Magyarország általános versenyképessége a V4-országok között a legjobb – a digitális területen visszaestünk és csak negyvenhatodikak vagyunk (összehasonlításként: Csehország a harmincharmadik).

A digitális versenyképességet három mutatócsoport vizsgálata alapján mérték: tudásszint, technológiai szint és „felkészültség a jövőre”. Ha a részleteket nézzük: bár minden mutatóban rontottunk vagy stagnálunk, a technológiai szintünk még elfogadható, míg az ország jövőre való felkészültsége és tudásszintje drámaian rossz.

Hiába jó a mutatónk például a digitalizáció szabályozási környezete tekintetében, ha Magyarország e kutatás szerint a társadalom digitális és technológiai felkészültsége; a felnőttképzés; az e-ügyintézés elterjedtsége és a kiberbiztonság tekintetében is az utolsók között kullog. E „lassan mozgó” fejlődés az ország általános versenyképességét veszélyeztetheti.

Egyetértünk Csath Magdolnával, aki azzal zárja cikkét: „hiába fordítunk ugyanis egyre többet a technológiára, ha nincs, aki azt hozzáértően és motiváltan működtetni fogja.”

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója, Alföldi István korábbi megszólalásaiban is 3I-nek hívta a problémakört: hiába van meg az infrastruktúra, ha az igény és az ismeret hiányos.

Az NJSZT a maga eszközeivel mindent elkövet a helyzet javításáért. Ami az ismereteket, azaz a tudásszintet illeti: több mint húsz éve tartó programunkban félmillió magyar állampolgárt tettünk digitális írástudóvá az ECDL folyamatosan megújuló, nemzetközi rendszerében. A rendszer része az IT biztonság modul és a nem informatika szakos pedagógusokat felkészítő IKT pedagógusoknak modul is – mindkettőhöz ingyenes tananyagot fejlesztettünk és tettünk elérhetővé. E két modulunkért Magyarország idén rangos nemzetközi díjat kapott.

Az NJSZT nemzetközi projekt részeseként készül a robotika és mesterséges intelligencia képzések átfogó beindítására (EDLRIS néven), továbbá országszerte támogatja a robotika versenyeket, a Magyar Ifjúsági Robotkupától a WRO robotolimpia magyarországi megszervezéséig.

Az igény felkeltéséhez, azaz a jövőre való felkészültséghez tartozik az is, hogy a digitális esélyegyenlőség (DE!) szellemében idén már tizenkettedszer megrendezésre kerülő konferenciánkkal hívjuk fel a figyelmet az információs társadalom égető kérdéseire, nem elkendőzve a fejlődés kockázatait és mellékhatásait sem.

Az idén 50 éves NJSZT fontosnak tartja eredményei hivatalos elismertségének jelentős fokozását a magyar társadalom digitális jól-léte érdekében.