Dobogós magyar helyezés az oroszországi high-tech versenyen

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) tehetséggondozási programjának köszönhetően évente több ezer magyar diák vesz részt informatikai versenyeken, felkészítő szakkörökön – és a legtehetségesebb tanulók számára a diákolimpiák is elérhetőek.

Társaságunk támogatásával nem először jutnak el fiatal magyar programozózsenik az orosz high-tech városba, Innopolisba.

Innopolis 2018 logóA rangos European Junior Olympiad in Informatics – 2018 verseny idén július 26. és augusztus 1. között került megrendezésre a tatárföldi egyetemvárosban.

A versenyélmények kapcsán Menyhárt László Gábor beszámolóját idézzük:

Az egy hétből két nap utazásra ment el. Gyakorló nappal kezdődött a program, ahol a versenyzők megismerhették a versenyre kialakított fejlesztő- és tesztelő környezetet.

Innopolis University
Innopolis Egyetem, fotó: Lesya Polyakova, Innopolis Media, CC BY-SA 4.0

A két külön napon tartott fordulók mindegyikén 3-3 feladatot kellett a versenyzőknek megoldaniuk, amit a kísérőtanárok fordítottak le számukra magyar nyelvre. Az első napon dinamikus programozással, míg a második napon gráfok alkalmazásával megoldható feladatokat kaptak a versenyzők.

Mind a hat feladatra 100-100 pontot lehetett elérni, és nagyon nehezek voltak, amit az is mutat, hogy a mezőny fele az összesen megszerezhető 600 pontból nem ért el 100 pontot sem.

A versenynapok közötti pihenőnapon az egyetem udvarán a szervezők „falunapot” tartottak csapatversenyekkel. Míg a versenyek utáni fél napon egyszer a kazanyi cirkuszt, másik alkalommal a közeli volgai szigetre épült - számunkra kimondhatatlan nevű - Sviyazhsk falut, történelmi emlékhelyet látogathatták meg a résztvevők. Az utolsó napon kazanyi városlátogatás és a díjkiosztó gála volt a program.

Egy magyar versenyző szerzett bronzérmet, Görömbey László, 133 ponttal. Ő a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium nyolcadik osztályos, matematika tagozatos tanulója, aki a májusi országos Nemes Tihamér Programozási Verseny döntőjében való sikeres szereplés után jutott ki a versenyre. A tanulók a verseny előtt felkészítő táborban is voltak, melyet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezett, s egyúttal finanszírozta a magyar válogatott részvételét.

Neki – és minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk! Bronzérmesünk kivételével sajnos többi versenyzőnk nem érte el a 100 pontot - nekünk is van még mit tanulni arról, hogy mit kellene tanítani a nagyobb sikerért, de főleg a több tudásért.

Teljes eredménylista: http://ejoi2018.org/results2018
Képek a versenyről: https://www.instagram.com/ejoi2018/
További forrás: http://www.haon.hu/debreceni-diakok-remekeltek/3941799

Görömbey László és Fekete Richárd versenyzők - Innopolis 2018
Görömbey László és Fekete Richárd versenyzők, fotó: HAON.hu / magánarchívum