Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

Széchenyi 2020 - Magyarország Kormánya - Európai Unió Európai Szociális Alap - Befektetés a jövőbe

Múlt hónapban beszámoltunk már róla, hogy nagy sikerrel zajlott az NJSZT nyári tábora Pécsett, a PTE Informatikai Karán. Múlt héten pedig az ország másik felébe, Debrecenbe utaztunk, ahol szintén az EFOP-pályázat (ne szegje kedvüket az olvasásban, hogy picit hosszú neve van: „a felsőoktatásba való bekerülést segítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban”) keretei között volt alkalom arra, hogy egy nagy csapat 8-14 év közötti diák kedvet kapjon a jövőhöz, a továbbtanuláshoz és a robotprogramozáshoz.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

Az NJSZT támogatásával rendezett tábornak a Szoboszlói úti Általános Iskola adott otthont. A rekkenő hőség ellenére kellemes környezetet sikerült biztosítani – és a gyerekek mozgásigényének és az egészséges életmódra való nevelésnek megfelelően szabadidős programok is várták a diákokat. Viszont amikor nem a műfüves focipályát vagy a mászófalat célozták meg, akkor óriási érdeklődéssel vettek részt a robotikához, programozáshoz kedvet csináló foglalkozásokon.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

Értő, tanári kalauzolással ismerték meg a robotika alapjait – és a különböző robotszőnyegeken mindjárt ki is próbálták frissen szerzett tudásukat. Igyekeztem nem megzavarni a foglalkozást, de néhány diákkal – köztük Abigéllel, Marcival és Márkkal – azért váltottam pár szót. Nem meglepő módon a matek a kedvenc tantárgyaik közé tartozik, maga a programozás pedig nagyon motiválja őket. Egyikük bölcsen azt mondta, a továbbtanulásban az angol és német nyelvtudásnak is nagy szerepe lesz, erre tudatosan készül.

A Lego robot vezérlése nagyon megtetszett nekik, a többségük nem rendelkezik otthon robottal – sőt, most került közelebbi kapcsolatba vele először -, de szívesen találna majd egyet a karácsonyfa alatt. A gyerekek egy része igazi geek – a szó legjobb értelmében -, aki a focizás és a tollasozás mellett hálózatba kötött mobilos játékot is játszik és bolondul a Ready Player One filmért.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

Minden elismerésem, hogy itt ültök – és nem a vízparton süttetitek a hasatokat! – szólította meg őket Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese. Élénk kérdezz-felelekbe kezdett a srácokkal. Ki programozott korábban? – kérdezte tőlük és alig egy-két kéz emelkedett a magasba. És most ki akar foglalkozni vele? – erre az egész terem nyújtogatta a karját.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

Miltényi Gábor bepillantást engedett az NJSZT tevékenységeibe - a múlt megőrzésébe, a jelenhez való alkalmazkodásba, a jövő befolyásolásába. Utóbbi kapcsán még a NatGeo a Következő egymillió év című sorozata is szóba került.

Ezeknek a gyerekeknek a nemzedéke már a robotok és a MI világában fogja leélni felnőtt éveit. A következő hónapokban-években az NJSZT tehetséggondozási rendszere fontos szerepet kaphat életükben, például a Nemes és Logo versenyek. De nagy motiváció az NJSZT együttműködésével jövőre, Európában először hazánkban megrendezésre kerülő WRO robotolimpia is. Komoly perspektíva mindez a tanulóknak – ősztől szeretnénk szakkört indítani, hogy gyakorlatban maradjanak.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

A beszélgetés még sokáig folyt Miltényi Gábor és a gyerekek között. Meglepően sokféle robotot ismernek – még a telemedicináról is hallottak már. Ki fél attól, hogy a robotok miatt nem lesz munkája? – kérdezte az igazgatóhelyettes. Ezek a srácok nem félnek. Nagyon érdeklik őket azok a speciális munkák, amelyeket a robotika teremt majd meg. Hiszen képzett elmékre szükség lesz. Ők már erre készülnek, ezért tanulnak.

S hogy közben jól is érzik magukat: ez igazi WIN-WIN szituáció.

Gyereksereg Debrecenben – tábori kaland az NJSZT-vel

A pécsi és debreceni táborok szervezését a Günthi Bt. végezte.

Széchenyi 2020

A pályázat száma: EFOP 3.4.4-16-2017-00023

Címke