Megnyitottunk: mentjük, ami menthető!

Hazajöttünk – kezdte megnyitó beszédét Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója a Mentsük, ami menthető című, új időszaki kiállításunk megnyitóján. Ezzel arra utalt, hogy az újpesti Ifjúsági Ház immár zsinórban a harmadik kiállításunknak adott helyet: 2016-ban Nem esett messze az Alma a fájától, az Apple 40 éve előtt tisztelegtünk.  2017-ben Nekünk 8(bit) – mondtuk és belevetettük magunkat a mikrogépes nosztalgiába. Idén, szeptember 10-től szeptember 21-ig az információközlés történetét és az adattárolás eszközeit mutatjuk be.

A „tettestársunk” idén is Nagy Károly magángyűjtő. Ha van örömzene, akkor alighanem ez alkalommal „örömkiállításról” lehetne beszélnünk: Nagy Károly és társrendezője, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa óriási lelkesedéssel vetették bele magukat a „kőtáblától a felhőig” szóló mesébe.

Nagy Károly szívügye volt ez a tárlat – és a megvalósításhoz közel húsz magángyűjtőt nyert meg – beleértve az MTVA-t is, az intézmény a Magyar Televízió történetéből hozott ritkán látott adattárolókat.

Nemcsak az ingyenesen látogatható kiállítás a nagy érték az újpesti diákok – és általában, a látogatók számára. A tárlat tablói nyomán ingyenesen letölthető kiadványt is készítettek az alkotók. Alföldi István szerint ez egy igazi kuriózum, mert az adattárolás témaköreit ilyen sokoldalúan talán még sosem foglalták össze.

Részletes beszámolónk a megnyitóról, képgalériával és a Posztmodem Youtube-csatorna videójával a Jövő múltja oldalon megtekinthető.

A rendezők: Nagy Károly és Képes Gábor
A rendezők: Nagy Károly és Képes Gábor
Retrókavalkád a Mentsük, ami menthető kiállításon
Retrókavalkád a Mentsük, ami menthető kiállításon

Címke