Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny 2018/19

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara közreműködésével

Logo programozási versenyt hirdet (Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Verseny). 

A  versenyen  a  számítógépes  programozási  feladatok  megoldása Logo (Comenius  Logo, Imagine Logo, LibreLogo), Python vagy Scratch nyelven történik. A nyelvek körének bővülésétől a feladattípusok nem változnak, ugyanazokat a feladatokat kell megoldani mindegyik nyelven.
A versenyt három fordulóban rendezzük meg: az első (iskolai) fordulóból továbbjutó versenyzők közül a második (területi) fordulóban legjobban szereplők jutnak be a harmadik fordulóba, a döntőbe.
A verseny tárgya, követelményei:
informatikai és programozási alapismeretek,
• a  Logo  programozási  nyelv  alapvető  elemei  (teknőcgrafika,  III-IV. korcsoportban  funkcionális programozás), valamint a Python és a Scratch hasonló lehetőségei,
• rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, megvalósítása számítógépen
• a 0. korcsoportban robotvezérlés.

A versenyt öt korcsoportban hirdetjük meg:
0. korcsoport:    1-4. évfolyamosok – csak iskolai forduló.
I. korcsoport:    3-4. évfolyamosok – iskolai és regionális forduló.
II. korcsoport:    5-6. évfolyamosok.
III. korcsoport:   7-8. évfolyamosok.
IV. korcsoport:   9-12. évfolyamosok.

Az  iskoláktól mind az öt korcsoportban 2018. december 10-ig várjuk a jelentkezéseket a logo@inf.elte.hu elektronikus címre. A 0. korcsoport csapatverseny (3-5 fős csapatok nevezhetnek), az I-IV. korcsoport egyéni verseny.

A jelentkezésnek tartalmaznia kell
• az iskola nevét, címét, telefon- és telefax-számát, elektronikus címét (nyilvános elektronikus címet kérünk, amely külső hálózatról is elérhető és a versenyért felelős tanár naponta olvassa),
• a résztvevő tanulók számát korcsoportonként, (a 0. korcsoportban a csapatok számát)
• a versenyen használni kívánt programozási nyelv változat nevét,
• a versenyért felelős tanár nevét.

A jelentkező iskolák a jelentkezésről fél-automatizált visszaigazolást kapnak, a verseny részletes leírását tartalmazó  verseny  évkönyvet  az első forduló feladataival együtt postázzuk.

A verseny honlapján (http://logo.inf.elte.hu) minden további információ elérhető.

0. korcsoport robotprogramozásra: 1-4. osztályosok
Ebbe a korcsoportba iskolai csapatok nevezhetnek, egy iskolából akár több is (3-5 fős csapatokat várunk, de esetenként ez a korlát túlléphető). 
Csak iskolai fordulót rendezünk. A nevező iskolák kapnak egy pálya rajzot, amely alapján kartonpapírból (vagy bármely más anyagból) elkészíthetik egy robot pályáját. A verseny kezdete előtti héten megkapják  a  megoldandó  feladatokat,  amely  alapján  az iskolai robotnak (ez bármilyen típusú lehet, pl. BeeBot, Lego robot, ...) különböző feladatok megoldása érdekében be kell járnia a pályát – a bejáráshoz érzékelők használata nem szükséges. A feladat megoldására egy hónap áll rendelkezésre.

I-IV. korcsoport
A verseny mindhárom fordulójában központi feladatsort oldanak meg a versenyzők, amelyet a javítók központi értékelési útmutató szerint javítanak. A versenyen semmilyen segédeszközt nem szabad használni.

Az első, iskolai versenyforduló ideje: 2019. január 30., szerda, 14.00-16.00 óra.

Az első fordulóban a versenyzőknek 3-4 kisebb feladatot kell megoldaniuk papíron, valamint 2 feladatot számítógépen. A dolgozatok megíratásával és kijavításával kapcsolatos költségeket az iskola viseli.

A dolgozatokat az iskolákban javítják a központilag küldött javítási útmutató alapján.  A legalább 40 pontot elért dolgozatokat az iskolák 2018. február 12-ig eljuttatják a területileg illetékes regionális versenybizottságokhoz. A második fordulóba jutás ponthatáráról a regionális versenybizottságok döntenek, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2018. február 24-ig értesítik.

A második, területi versenyforduló ideje: 2019. március 8., péntek, 14.00-16.00 óra.

A területi fordulókat a Logo OSzTV regionális versenybizottságai rendezik (minden megyében legalább egy, a nagyobbakban több helyszínen).

Az I. korcsoportosoknak a verseny e területi fordulóval véget ér. A területi fordulóban a versenyzőknek 3-5 kisebb programot kell megírniuk Logo, vagy Scratch vagy Python nyelven.

A dolgozatokat a regionális versenybizottságok javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják az első fordulós pontszám 25%-át. A legalább 40 pontot elért dolgozatokat eljuttatják az országos versenybizottsághoz. A harmadik fordulóba jutás ponthatáráról az országos versenybizottság dönt, a rendelkezésre álló számítógépek száma alapján, amelyről az iskolákat 2019. március 23-ig értesíti.

A harmadik, döntő fordulót Budapesten tartjuk 2019. április 13-án, szombaton, 10.00-13.00 óra között.

A döntő helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara (Budapest XI, Pázmány Péter sétány 1/C). A döntőben a versenyzőknek 3-6 Logo vagy Scratch vagy Python programot kell megírniuk.

A dolgozatokat az országos versenybizottság tagjai javítják. Az itt szerzett pontokhoz hozzáadják a második fordulós pontszám 25%-át. Az országos döntő eredményeiről az iskolákat az országos versenybizottság 2019. április 25-ig értesíti.

2019. május 9-én központi ünnepélyes eredményhirdetésen az 1. korcsoport megyei győztesei és a 2-4. korcsoport országos döntősei elismerő oklevelet, valamint a 2-4. korcsoport legjobb 10-20 versenyzője könyvjutalmat kap (Budapest XI, Pázmány Péter sétány 1/C).

A területi forduló és a döntő résztvevőinek utazási költségét a küldő iskola fedezheti. A versennyel kapcsolatos tudnivalókat és a verseny eredményeit az NJSZT hírlevelében,
 valamint a http://www.njszt.hu/ és a http://logo.inf.elte.hu/ elektronikus faliújságon is közzé tesszük.

Az elektronikus levélben felvilágosítást kérők a logo@inf.elte.hu címre írhatnak.

A versennyel kapcsolatos tudnivalókat és az első fordulós feladatsort a nevezéskor megadott iskolai elektronikus címekre küldjük. Minden más minden tudnivalót, tájékoztatót, felhívást, levelet stb. is a nevezéskor megadott elektronikus címre küldünk.

A versenyért felelős szervezet a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya (http://tehetseg.inf.elte.hu).

A szakosztály a  versenyhez Országos, valamint Regionális Versenybizottságokat hozott létre.

A döntő lebonyolításában, a versenyfeladatok javításában részt vesz az NJSZT IKON Szakosztálya.

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság
Tehetséggondozási Szakosztálya