Nemzetközi konferencia az intelligens rendszerekről

Jövőt befolyásoló témák – az intelligens robotikától az intelligens gyártórendszerekig. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság azért dolgozik, hogy ezek a társadalom számára előnyös folyamatokat indítsanak el. Nagyon fontos azonban az az elméleti háttérmunka és kutatás is, amelyet szakmai közösségeinken keresztül támogatunk. Az immár 20 éve Társaságunk keretei között működő Magyar Fuzzy Társaság is kiveszi a részét ezekből a kutatásokból.

Tóthné Laufer Edit, a Magyar Fuzzy Társaság titkára a Vajdaságban, Szabadkán járt, ahol jelentős nemzetközi tanácskozást szerveztek. Az ő beszámolóját közöljük:

2018. szeptember 13-15. között immár 16. alkalommal került megrendezésre Szabadkán az IEEE International Symposium on Intelligent Systems and Informatics (SISY) elnevezésű nemzetközi konferencia, amely többek között a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztálya, a Magyar Fuzzy Társaság közreműködésével valósult meg.

A konferencia első napján kínai, kanadai és szerb egyetemekről érkező kutatók plenáris előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, majd a további 2 napon összesen 49 előadás hangzott el, valamint a poszter szekcióban 8 előadás kapott helyet.

A szekciók különböző tématerületeket öleltek fel, így volt Informatika, intelligens robotika, alkalmazott matematika, intelligens mechatronika és intelligens gyártórendszerek, ember és kibernetika, valamint számítási intelligencia szekció.

Ezen kívül a PhD hallgatók számára egy külön szekció (Special Session on PhD Student Research in Applied Intelligent Robotics and Numerical Mathematics) biztosított prezentálási lehetőséget támogatva a fiatalok bekapcsolódását a tudományos életbe.

Publikálási szempontból jelentős, hogy a cikkek újabb vizsgálat után bekerülnek az IEEE Xplore Digital Library elektronikus könyvtárba, ahol a cikkek jelentős része az Elsevier kiadó által gondozott Scopusban referált.

A konferencia 7 ország kutatóinak részvételével zajlott, így az új tudományos eredmények megismerése mellett arra is lehetőséget biztosított, hogy a hasonló területen dolgozó kutatók kapcsolataikat tovább építve későbbi nemzetközi kutatásokat alapozzanak meg.

Nemzetközi konferencia az intelligens rendszerekről