Az ECDL a világelső digitális írástudásból

Az ECDL nagyon jól teljesít a nemzetközi összehasonlítások szerint – és ez a biztosítéka annak, hogy a keretei között az egész világon elfogadott tudást birtokolhat, aki ECDL bizonyítványt szerez. A legfrissebb összeállítás az ENSZ égisze alatt jelent meg.

Az UNESCO Statisztikai Hivatala (UIS) az Egyesült Nemzetek Szövetségének globális statisztikáiért felel az oktatás, a tudomány, a technológia és innováció, a kultúra és a kommunikáció területén is. Az UNESCO statisztikai programjának fejlesztése, valamint a mai, egyre összetettebb és gyorsan változó társadalmi, politikai és gazdasági környezetben szükséges időszerű, pontos és szakpolitikai szempontból releváns statisztikák kidolgozása és rendelkezésre bocsátása a célja.

A nemzetközi intézmény szisztematikusan nézte át a világ országait abból a szempontból, hogy mely államok használnak keretrendszereket a digitális írástudás mérésére. A felmérés szerint összesen 47 országban alkalmaznak valamilyen digitális írástudás keretrendszert. A kép rendkívül bonyolult, hiszen sok ország nemzeti rendszert dolgozott ki, még szélesebb körben különböző vállalati keretrendszerek terjedtek el, számos esetben az országok más-más keretrendszert alkalmaznak egyidejűleg a különböző célokra.

Az UNESCO Statisztikai Hivatala szerint az ECDL (Európán kívül: ICDL) a legelfogadottabb nem-kormányzati keretrendszer, ezt alkalmazzák a legtöbb államban.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nemzetközi munkaerőpiacon az ECDL által kiadott bizonyítvány a legbiztosabb. Az összehasonlítás alapját a DigComp 2.0, mint digitális írástudás referencia keretrendszer adta. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, az ECDL maximálisan megfelel a digitális írástudás európai keretrendszerének, azaz a DigCompnak is, így nem meglepő számunkra, hogy az UNESCO statisztikái szerint is kiválóan vizsgázott az ECDL.

Címke