Offline is legyen Online

Nélkülözhetetlen tudás – könyv alakban

Kinyomtatni az internetet” – a szépirodalmi vénával is megáldott, kiváló médiakutató, Szűts Zoltán nem először vállalkozik erre. Persze ne egy – stílszerűen papírmalommal hadakozó – Don Quijotét képzeljünk el, hanem egy olyan, a hypertextualitás és az újmédia rejtelmeiben évtizedek (!) óta jártas tudós kutatásait, aki elsőrangú, a nemzetközi normáknak megfelelő, hagyományos szakkönyvben mutatja be a „világháló világát” – ezúttal, Online című legfrissebb kötetében az internetes kommunikáció és média történetét, elméletét és jelenségeit.

Szűts Zoltán - Online

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) maximálisan támogatja ebben: úgy látjuk, az ilyen átfogó, alaposan adatolt, gazdag szakirodalmat használó munkák nagyon is szükségesek az információs társadalomban való tudatos léthez, a digitális írástudáshoz.

Bemutatja az informatika történetét és azon belül az Arpanet és az Internet kialakulását, a hazai szakirodalomban kevésbé ismert korai alternatíváit, bemutatja a netkultúra olyan tényezőit, mint a Wikipédia, a Facebook; az olyan tevékenységeket, mint a chatelés és blogolás, az olyan hatásokat, mint a véleménybuborék, a netfüggés.

A netvilág persze folyamatosan változik, de az Online az eddigieket kitűnően tekinti át: az online jelenségek kultúrára és társadalomra gyakorolt hatását, történetiségét – megállapításai nagyon izgalmasak, hasznosak. Most érdemes elcsípni, de biztosak vagyunk benne, hogy később is jelentkezik majd Szűts újabb, aktuális elemzésekkel.

Ajánljuk a – nyomtatott és elektronikus formátumban is beszerezhető - könyvet kutatóknak, gyakorló pedagógusoknak. Egyes összefüggéseiben még ingyenes tankönyvünk, az IT biztonság közérthetően ismereteit is kiegészíti a kötet.

Javaslatunk: néha legyenek offline – fontos a digitális detox is az általános jólléthez -, de akkor is legyen Önöknél egy Online.

Könyvbemutatók:

Az Online bemutatója a BME-n
2019. február 7. 17 óra

Helyszín: BME Q. ép., A. szárny, 1. em., „nyitott tárgyaló”. Budapest 1117, Magyar tudósok krt. 2.

Visszajelzéseket kifejezetten kérve az mpt@eik.bme.hu e-mail címre, vagy a +3-61-463-2655 telefonszámon.

A MTA-BME Nyitott Tananyagfejlesztés Kutatócsoport és a Tanárképző központ szervezésében Csepeli György, az ELTE TÁTK professor emeritusa és Benedek András, a BME GTK professzora mutatja be a monográfiát.
Az egybegyűlteket köszönti és a beszélgetést moderálja Molnár György, a BME MPT tanszékvezetője, a TK főigazgatója.

Az Online bemutatója az OSZK-ban
2018. február 20. 17 óra.
Helyszín: OSZK Könyvtártudományi Szakkönyvtár
1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület, 7. emelet)

A bemutatóra a belépés a könyvárba ingyenes.

Interaktív online kérdezőfal a bemutató alatt: www.slido.com, kód: #R768
Az eseményt megnyitja és az egybegyűlteket köszönti: Fazokas Eszter osztályvezető.
A kötetet bemutatják:
Tószegi Zsuzsanna c. egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem
Z. Karvalics László egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem

További érdekességek a könyvről és a szerzőről:

Könyvkonnektor, Mandiner, Új Szó

A kötet nyomtatott és elektronikus könyvként is beszerezhető a Wolters Kluwer kiadónál:
https://shop.wolterskluwer.hu/termek-reszletek/jog/mediajog/online.p1025/YOV1740.v8293