Édes az élet robotokkal

MIRK Budapest 2019

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg idén a RoboCupJunior nemzetközi verseny hazai minősítő versenyét, a Magyar Ifjúsági Robot Kupát. A nyíregyházi ligákra április 5-én kerül sor, ezekre még egészen február 25-ig lehet jelentkezni – mindenkit bátorítunk rá. Budapesten viszont február 16-án, szombaton sor került a válogatóversenyre, Óbudán, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium termében. A versenyt a kezdetektől támogatja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

MIRK Budapest 2019

A gimnázium erős robotikából – és már korábban is helyet adott a budapesti ligáknak. Idén még profibb szervezéssel találkoztunk – és Simon Béláné dr., a MIRK megálmodója, a RoboCupJunior magyarországi képviselője is kiemelte, hogy a versenyzők felkészültsége, a robotok fejlettsége és a pályák komplexitása is szemlátomást fejlődött 2018-hoz képest. Ez nem véletlen, ugyanis a nemzetközi szabályzatban is nehezítik a tesztpályákat, hogy ezzel is ösztönözzék a robotok képességeinek fejlesztését.

MIRK Budapest 2019

A magyar verseny ezzel összhangban van és világszínvonalú - mondta Simon Béláné tanárnő az összegzésében.

Aki részt vesz a MIRK-en, bekapcsolódhat a nemzetközi robotikaversenyek vérkeringésébe is. A világversenyen 13 év a korhatár, míg az újdonságot jelentő európai versenyen 10 év – itt nevelési célból, könnyített pályán kerül sor a versenyre. A RoboCup eseményeinek száma oktatási célú műhelyekkel is bővült, különösen a kiszolgáló robotok fejlesztését és programozását szorgalmazzák ilyen formában. A RoboCup közösségében ilyen workshopokon való részvételre is lehet pályázni.

MIRK Budapest 2019

A MIRK is arra törekszik, hogy a diákok széles körének kedvet csináljon nemcsak a világversenyekhez, de általában a robotikához: hogy a versenyzőket sikerélmény érje. Ez egy barátságos verseny – mondja Simon tanárnő – a legfontosabb az, hogy érzékeljük, hogy az induláshoz képest mennyit tanultunk.

Budapesten négy kategóriában (Rescue Line, Rescue Maze és ezek Entry, azaz kezdő változatai) került sor a versenyre.

A patinás gimnázium ódon tornatermét a gondosan felépített pályák foglalták el, egy kisebb pályán pedig gyakorolni is volt lehetőség.

A robotok bütykölése a szomszéd termekben zajlott. Részben LEGO és egyéb alkatrészekből felépített, egyedi konstrukciókról van szó, melyeket a diákok nagy lelkesedéssel fejlesztenek.

Drágaságom” – szorítja magához a masinát (tréfásan a Gyűrűk ura című filmből idézve) az egyik versenyző, aki még a díjátadóra is kivitte a robotot, mint a csapat teljes jogú tagját.

MIRK Budapest 2019
Az Agóra Debrecen csapata - Rescue Line 1. helyezett - a "Drágasággal".

A verseny persze elsősorban a diákok csapatszellemét, kreativitását erősíti. A budapesti helyszínen a Baptista Szeretetszolgálat jelentős támogatásával megvalósult eseményre 15 intézmény 24 csapata készült fel a nemzetközi szabályokhoz igazodó feltételrendszer szerint.

A csapattagok között találkoztunk régi ismerősökkel, ifj. Abán Csaba és a 2bit csapat már egy második helyezést besöpört az Európa Bajnokságon, egy bronzérmet pedig a Világversenyen. Most a Rescue Maze kategóriában lettek elsők.

MIRK Budapest 2019
ifj. Abán Csaba

A MIRK eléri a célját: a legifjabbak között szereplő ötödikes kislány például azt mondja nekem: ha nagy lesz, robotfejlesztő szeretne lenni. Vagy cukrász.  Édes élet robotokkal.

MIRK Budapest 2019MIRK Budapest 2019

A részletes eredménylistát pdf-mellékletként tesszük hozzáférhetővé. Gratulálunk a versenyzőknek!

KG

Csatolmány Size
eredmenyek_mirk2019_budapest.pdf 188.7 KB