Megyék mozaikja

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jubileumi évet tartott 2018-ban, a fennállása 50. évfordulóját ünneplő szervezetünk számos jelentős eseménnyel került be az országos sajtóba. Közhasznú tevékenységeinket országos egyesületként végezzük: területi szervezeteinkben értékes konferenciák, versenyek, tehetséggondozást célzó előadások és megannyi más program jelzi, hogy tagjaink is örömmel építik együtt az NJSZT-t  - legyen így a következő fél évszázadban is!

Magyarország megyéi

Cikkünkben a területi szervezetek 2018-as beszámolóiból szemezgetünk – és néhány idei tervet is felvillantunk, a teljesség igénye nélkül!

A Bács-Kiskun Megyei Szervezet számos fórumon igyekezett kedvet csinálni a digitális írástudáshoz, elsősorban pedagógusok figyelmét felhíva az ECDL IKT pedagógusoknak moduljára. Hasonlóan elkötelezettek az okos városok (Smart City) koncepciója iránt. A Térinformatikai Szakosztállyal együttműködve a középiskolások 50 órás közszolgálati tevékenységét célzó programokat dolgoznak ki a megye több településén és az adatvédelem, GDPR kérdéséről is előadásokat tartottak Kiskőrösön és Baján. Az évet az NJSZT50 jubileumi kiállításunk megrendezésével koronázták meg a szintén jubiláló, 300 éves Kiskőrösön. A megnyitóhoz konferencia társult, ahol Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója is előadást tartott. A tárlatot, stílszerűen, robotok bevonásával nyitották meg.

A területi szervezet 2019-ben is számos előadásra készül – Smart City és Big Data kihívásokról is -, új ECDL vizsgaközpont beindításában vesz részt és az e-Egészség területén is együttműködéseket tervez.

Baranya megyében a fiatalok megnyerése és a robotika is kiemelt feladat, melyet példás lelkesedéssel végeznek – legyen szó akár robotika roadshowról, akár az NJSZT központjával, EFOP 3.4.4 pályázat keretében szervezett, nagy sikerű robotprogramozó táborról, akár az egyetemi hallgatók tömegeit megmozgató PTE Lan-party-ról - és a szintén a hallgatók képességeit megmérettető, kiemelkedő Prograce programozó versenyről.

A közösségépítésre olyan, több száz fős rendezvények is kínálkoztak, mint az InnoPécs2018, de a megyei szervezet kisebb közösségek előtt is tartott ismeretterjesztő előadásokat, az IT biztonság közérthetően című, ingyenesen hozzáférhető NJSZT-kiadvány népszerűsítésére.

A nyári táboroztatás és a Prograce programozói verseny hagyománya nem szakad meg idén sem – és arra is készül a csapat, hogy folytassa a Pécs IT Meetup programot.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye közössége fontos konferenciát szervezett Hol tartunk a digitális átállásban? címmel Sárospatakon és egy jelentős miskolci tanácskozást is támogatott: Digitális eszközök és digitális tartalmak az oktatásban címmel – várhatóan 2019-ben is a konferenciákra helyezik a hangsúlyt.

Csongrád megyében számos informatikai versenyt támogat a megyei szervezet, valamint folyamatosan együttműködik a helyi meghatározó informatikai szervezetekkel. A területi szervezet munkáját jelentős mértékben színesíti a helyi vállalkozások aktív közreműködése, akik az NJSZT jogi tagjaiként léptek be a CreativIT szakmai közösségbe és számos helyi program kezdeményezését és végrehajtását koordinálják.

Az NJSZT a világ legjelentősebb kollekciói közé sorolt közérdekű informatikatörténeti gyűjteményének önkéntes gondozásában pedig a megyei szervezet elnökségi tagja, dr. Bohus Mihály évtizedek óta kiemelt szerepet vállal.

A Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet rendkívül élénk tevékenységet folytatott. Hogyan építsünk hidakat a tudomány, az üzlet, a civil szféra és a kormány szektorai között? Egyik előadásuk ezzel foglalkozott, de a programozás oktatása a felsőoktatásban, a valós idejű webes kommunikáció –és megannyi más izgalmas téma is terítékre került. A Debreceni Egyetemen szervezett meetupok mellett az Informatikai Kar regionális programozói csapatversenyének szervezésében is kivették részüket tagjaink: a középiskolás, egyetemi és nyílt kategóriákban megtartott, decemberi verseny mintegy 180 főt mozgatott meg a megyében. Szakmai előadásokkal és programozói versennyel idén is készülnek – és sose felejtsük a csapatépítést sem, amit stílszerűen SörInfónak neveznek…

Heves megyei kollégáink több verseny lebonyolításában (Nemes Tihamér programozói verseny, alkalmazói verseny, megyei informatikai verseny) is részt vesznek, de a Tudósok Éjszakáját és a Tudomány Napot is kihasználják, hogy az informatikával, benne az üzleti szimulációs programokkal kapcsolatos ismereteiket átadják. Kiváló a kapcsolatuk a szintén Neumann János nevét viselő középiskolával és a megyei iparkamarával is, ezt kihasználva Neumann Napok programot is tartanak. Sőt! gyárlátogatást is szerveznek, így ők már maximálisan tanúsíthatják: a robotok már köztünk vannak.

Tanfolyamokban, szakkörökben, versenyekben gazdag lesz 2019 is számukra, sőt ECDL nyílt napra is készülnek. És jelenleg náluk, Egerben, az Eszterházy Egyetem Varázstornyában látogatható NJSZT50 jubileumi kiállításunk is!

Komárom-Esztergom Megyei Szervezetünk Tatabányán, az Edutus Főiskola épületében kerekasztal-beszélgetést szervezett a Tehetségbarát Régió kezdeményezés keretében, míg a Magyar Tudomány Ünnepén – a (Kor)Határtalan Tudomány jegyében a tatai  Eötvös József Gimnáziumban tartottak KISOKOS programot. Okos gyerekek, okos eszközök, okos városok – ez a kérdéskör idén is foglakoztatja a helyi csapatot – és izgalommal várják a World Robot Olympiad nemzeti fordulóját is.

A Piliscsaba-Esztergom Területi Szervezet igazi lokálpatrióta csapat: a Madarak és Fák Napján, a Szepesi Napon, a Szomszédoló Rendezvényen való megjelenésük a piliscsabaiak jól-létét szolgálja. ROBO szakkörüket pedig Piliscsabán és Esztergomban egyaránt megrendezik. Kacérkodnak a digitális fényképezéssel is, mobil fotóklubjuk számos programra eljut.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fő tevékenysége a RoboCup Junior oktatási-kutatási projektje köré összpontosul már több éve. Az általuk szervezett Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) országos jelentőségűvé vált, immár Budapesten és Nyíregyházán is megszervezik és professzionálisan lebonyolítják a RoboCup Junior mozgalomhoz is kapcsolódó versenyt. Hangsúlyt szeretnének fektetni a RoboCup közösség építésére, kihelyezett workshopok tartásával tanárok és diákjaik számára. Robotintelligencia szakkört működtetnek, a Megyei Könyvtárban hiánypótló előadásokat és robotbemutatókat tartanak.

Nyíregyháza felkerült a robotika világtérképére patinás megyei szervezetünknek köszönhetően.

A Vas Megyei Területi Szervezet az NJSZT kiemelt támogatásával korábban LEGO robotkészletet vásárolt, erre építi évek óta konstrukciós és programozó szakkörét, amely jelenleg (2019) is nagy siker, főleg az általános iskolások körében. Szombathely város iskoláinak LEGO építő programozó versenyt is terveznek idén.

Zala megye igazi kavalkáddal készült 2018-ban: a Neumann János Tehetséggondozó Program keretében izgalmasabbnál izgalmasabb előadásokat tartottak több iskola nagyszámú érdeklődője előtt. Fári János a robotméhecskékről, Zsakó László a kombinatorikai algoritmusokról – és még hosszan sorolhatnánk. A tehetséggondozási arculatot erősíti a Robotcsámborgás, melynek keretében két robotméhecske is eljutott zalai iskolákba, 2-3 hetes váltásokban – és a Micro:bit kalandozás, amely 3 készletet vándoroltatott a népszerű brit készletből a megyében.

A teljesség igénye nélkül kiemeljük még a Code Week EU Kódvadászat mobiltelefonos, QR-kódos játékot, amely 58 csapat 209 résztvevőjének csinált kedvet az informatikához – de a megyei szervezet ügyelt arra is, hogy a HÓDítsd meg a biteket verseny meghódítsa a zalai diákokat: közel 1700 gyereket ért el az üzenet… Zala megye legalább ilyen sűrű programot szervez idén is, a Digitális Témahéten is részt vesznek helyi eseményekkel.