Szekszárdi szemle: tehetséges tinédzserek

Szekszárd ismét a legkreatívabb kamaszinformatikusok fővárosává vált két napra: március 21-én és 22-én rendezték meg a 15. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny döntőjét az I. Béla Gimnáziumban. Ez a verseny a kezdetektől a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kiemelt anyagi és szakmai támogatásával zajlik, tehetséggondozási programunk szerves része.

A megnyitón Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is megköszönte a szervezők munkáját, a versenyzőket és kísérőtanáraikat Hajós Éva, a gimnázium igazgatója és Brunn Györgyné, a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese is köszöntötte. A zsűri elnöke az elmúlt évekhez hasonlóan Zsakó László, az NJSZT Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK tanszékvezető egyetemi docense volt.

A minden évben az alapító, Kovács Győző szellemében szervezett megmérettetés megnyitó ünnepségén hangsúlyos szerepet kapott az alapító előtti tisztelgés: az NJSZT jóvoltából kamarakiállítás is nyílt a gimnázium épületében, a tárlat Budapest, Szeged és Túrkeve után jutott el Kovács Győző szülővárosába – a tárlatot a kiállítás rendezője, egyben a verseny régi zsűritagja, Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa mutatta be.

Az évek óta összeszokott „kemény magból” és új szakemberekből is álló zsűri idén több mint 60 pályamunkát tekintett meg.

Szekszárdi szemle: Az évek óta összeszokott „kemény magból” és új szakemberekből is álló zsűri idén több mint 60 pályamunkát tekintett meg.

A verseny közösségformáló erejére jellemző, hogy van olyan zsűritag, aki közel negyedszázada látja el ezt az önkéntes tisztséget – Borsódi Donát ugyanis már a verseny jogelődjénél, a Garay versenyen is helyet foglalt a bizottságban.

A zsűriben két egykori versenyző is szerepet kapott – egyikük, Badics Alex évek óta ajándékokat is hoz a nyerteseknek. Mindenki szívesen áldozza idejét erre a versenyre, hisz kivételezett helyzet ennyi szellemes, friss munkát elsőként látni és értékelni. Egyébként „fejvadászoknak” sem utolsó lehetőség, hisz a versenyzők az első adandó alkalommal elhelyezkednek a szakmában – sőt, sokan már most is bedolgoznak egy-egy cégnél vagy saját cég alapításán törik a fejüket.

A verseny szellemiségének megfelelően az informatikai tárgyi tudás mellett a kreativitást és az előadói készségeket is nézi a zsűri az „összképhez”: amelyben nagyon fontos, hogy mennyire teszi „eladhatóvá” a diák a művét.

A szekszárdi verseny a digitális művészetekről is szól: külön kategóriában mutatkoztak be a számítógépes grafika kis mesterei - kinyomtatott műveiket a Kovács Győzőről szóló Győző győzött tárlat mellett helyezték el -, valamint a számítógépes zenék és animációk alkotói.

Számítógépes animáció kategóriában, a középiskolások között az első helyet, grafika kategóriában pedig a második helyezésért járó díjat a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulója, Csákvári Dávid hozta el – egyébként viszont a művész kategóriákban is nagyon sikeresen szerepeltek a vajdasági versenyzők.

Szekszárdi szemle: Számítógépes animáció kategóriában, a középiskolások között az első helyet, grafika kategóriában pedig a második helyezésért járó díjat a szekszárdi I. Béla Gimnázium tanulója, Csákvári Dávid hozta el.

Sok éve a Neumann Verseny az egyik legfontosabb találkozási pontja a hazai és a vajdasági magyar és szerb anyanyelvű diákoknak – reméljük, hogy a jövő évi döntő előtt hasonlóan sikeres válogatót sikerül tartani Erdélyben is, mint idén a Vajdaságban. És minden szomszédos ország számára adott a lehetőség…

Izgalmas, akár múzeumi területen is jól használható programmal aratott az alkalmazói programok között a debreceni Szakál Vince Abosa: műve a kiterjesztett valóság (AR) révén elevenítette meg egy könyv lapjait.

A számítógéppel támogatott tervezés kategóriában, általános iskolások között Király Ella amerikai álomháza kápráztatta el a zsűrit és a versenyt helyben és online követő közönséget. A középsulis mezőnyben szokás szerint remekeltek a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai, az egyik csapatuk egy retro játék lemezkamiont is megépített a tervek alapján. Kísérőtanáruk, Tóth Béla külön is tapsot kapott, mint az NJSZT múlt évi Tarján-emlékérmese.

Meglepetésre az első helyet mégsem Tóth tanár úr valamelyik neveltje söpörte be: Deissinger Dániel és Jakus Gergely – Műszaki Iskola Ada – Vibrációs gépének aprólékos terveitől kollektíve elállt a zsűri lélegzete, főleg akkor, amikor hátrafordulva, a terem végében meglátták a méretes masinát, melyet Szerbiából, fuvarozó cég hozott el Szekszárdra, a prezentációhoz szükséges vödör kukoricával együtt.

Szekszárdi szemle: Deissinger Dániel és Jakus Gergely – Műszaki Iskola Ada – Vibrációs gépének aprólékos terveitől kollektíve elállt a zsűri lélegzete, főleg akkor, amikor hátrafordulva, a terem végében meglátták a méretes masinát, melyet Szerbiából, fuvarozó cég hozott el Szekszárdra, a prezentációhoz szükséges vödör kukoricával együtt.

A legnagyobb izgalmat idén is a játékprogram kategória váltotta ki – no meg a megépített automatáké. Utóbbiak mezőnyében Vanja Miladinov robotkarja aratott: a felkészült feltaláló speciális kesztyűben mozgatta ujjait, mozdulatait pedig a robot utánozta.

Szekszárdi szemle: Vanja Miladinov speciális kesztyűben mozgatta ujjait, mozdulatait pedig a robot utánozta.

Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa felhívta rá a figyelmet: megható, hogy épp március 22-én, a magyar kibernetika és robotika úttörője, Muszka Dániel halálának évfordulóján láthattuk a mai diákok értékesebbnél értékesebb robotjait. Jó érzés, hogy e jövőformáló témakörben érezhetően nagyon lelkes fiatalok versengenek – és veszik át a stafétát a régi nagyoktól.

Az egész verseny – különdíjjal is elismert – abszolút győztese Kovács Marcell lett a Szent László Katolikus Gimnáziumból. Az általa készített Hungarian Highway játékprogram remekül játszható, profi munka, tartalmilag pedig fergeteges társadalomkritika, melyet stand up comedy sztárokat megszégyenítő humorral mutatott be a versenyző.

Szekszárdi szemle: Az egész verseny abszolút győztese Kovács Marcell lett a Szent László Katolikus Gimnáziumból. Az általa készített Hungarian Highway játékprogram remekül játszható, profi munka, tartalmilag pedig fergeteges társadalomkritika, melyet stand up comedy sztárokat megszégyenítő humorral mutatott be a versenyző.

A magyar országúton egy Ladával pöföghetünk végig, cammogó rotációs kapákat és mindenféle útfelújításokat kerülgetve. A tréfás kis alkotás kapcsán a versenyzővel beszélgettünk (lásd ITT).

A díjátadón Zsakó László zsűrielnök összegezésében kiemelte, hogy a színvonalas termékeken túl nagyon színvonalas előadások is elhangzottak, szinte színészi teljesítménnyel. „Nagyon pozitív volt, amikor a diákok megköszönték tanáraiknak a velük való foglalkozást, különösen kiemelném a Mike tanár úrról elnevezett játékot” – mondta Zsakó tanár úr, utalva Szajbély Sámuel szegedi tanuló második helyezést elért logikai játékára, melyet tanáráról,  Mike Jánosról nevezett el MIKE-nek.

Az NJSZT is köszönetet mondott mindazoknak, akik szövetségesei a tehetséggondozásban: a verseny kísérőtanárait, szervezőit és zsűritagjait díszvacsorán látta vendégül a Mészáros Borházban.

Részletes eredmények:
http://www.ibela.hu/neumann/files/u1/Donto_toplista_V__geredm__ny.pdf

Galéria