Szól a rádió

Március 19-én Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója nyilatkozott a Kossuth Rádió Napközben című adásában. Bemutatta az Európai Számítógép-használói Jogosítványt, amely ma már a világ közel 160 országában működik, Európán kívül ICDL néven.

Szól a rádióA beszélgetésben hangsúlyozta, hogy ma már nincs olyan munkakör, melyben ne kellene számítógépet (vagy okostelefont) használni – az ECDL ebben segít, még a legégetőbb problémák közé tartozó IT biztonság kapcsán is kínál modult.

Megújult vizsgapéldatár és folyamatosan aktualizált tananyagok jellemzik az ECDL-t – aki viszont régen szerzett ilyen jogosítványt, annak ugyanúgy naprakészen kell tartania tudását, mint annak, aki évtizedekkel ezelőtt tanult meg gépkocsit vezetni az akkori járműveken.

Alföldi István kiemelte, hogy a programozói tudás és az alkalmazói tudás nem ugyanaz, az utóbbihoz szükséges digitális kompetenciákat a munkáltatók elvárják, nagyon sokan ajánlott vagy kötelező feltételként szerepeltetik az ECDL-t.

A műsorrész 0:59:53-tól (nyilatkozat 1:05-től) hallható ITT.

Másnap, március 20-án Dr. Beck György, Társaságunk elnöke beszélt az Inforádió Okosvilág című műsorában. Folytatódik a pozitív trend, hogy egyre többen és többen jönnek ECDL-vizsgára, a múlt évben tízezren próbálkoztak – hívta fel a figyelmet az elnök.

Kiemelte, hogy statisztikáink is igazolják, hogy egy alaptudás egyre inkább megvan a felhasználók körében, de az irodai programok használatában az eredmények már nem annyira jók a vizsgázók között.

A magyarországi ECDL egyébként kiugróan jól teljesít a régióban, erről is árulkodik a több mint 500.000 vizsgázó 1997 óta.

A beszélgetés 03:31-től hallható ITT.