Dan Shechtman budapesti látogatása

Straub Ádám írása Shechtman professzor látogatásáról:

Izgalmas és tartalmas négy napot töltött Budapesten Dan Shechtman, a kvázikristályok felfedezéséért 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott izraeli anyagtudományi professzor, akinek tevékenységét társaságunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szenátusával közösen a Neumann professzori címmel jutalmazta.

Szerda este Dr. Nyulászi László, a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének vezetője és Hargittai István, Széchenyi-díjas magyar kémikus fogadták Shechtman professzort és nejét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Másnap reggel dr. Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöke kereste fel őket a szállásukon, és segédkezett az Index.hu Tech/tudomány rovata számára adott interjú lebonyolításában is, amelyre a Hotel Intercontinental lobbijában került sor. Az interjú nagyon jól sikerült, és rekordgyorsasággal, még aznap este kikerült az Index címlapjára:  érdemes elolvasnia mindenkinek, hiszen Shechtman professzor egyebek mellett arról is beszélt, hogyan kötött ki az anyagtudományok területén, miközben eredetileg gépészmérnöknek készült.

Lelkes magyar egyetemistákkal és kutatókkal töltött el közös ebédet az interjút követően a professzor és felesége: a hallgatók az NJSZT közösségi médiában publikált felhívására jelentkeztek, társaságunk Facebook-oldalán, illetve e-mail címén keresztül bárki küldhetett kérdéseket Dan Shechtmannek, a tizenötezernél is több embert elérő felhívásra beérkezett legjobb kérdéseket beküldő öt kérdezőt (többek közt egy enzimológus kutatót és műszaki egyetemista hallgatókat) invitáltuk meg a közös ebédre.

Ebéd a Nobel-díjas Professzorral

A kötetlen beszélgetés során a professzor azt is elmesélte, hogy a valóságban egyáltalán nem élte meg szörnyű helyzetként, amikor a kvázikristályokkal kapcsolatos korai, sokak által vitatott eredményei miatt egykori kutatásvezetője arra kérte, hogy távozzon a csapatából. Mint megtudtuk, valójában még új irodába sem kellett költöznie a Technionon belül, néhány napon belül egy másik kutatói csoporthoz csatlakozhatott. Az újragondolt magyaros ételek elfogyasztása közben Shechtman professzor azt is megosztotta velünk, hogyan vezetett egy általa adott rádióinterjú ahhoz, hogy Izraelben már hatvan tudományos óvoda működik, ahol a gyerekek már iskoláskoruk előtt jelentős ismeretekre tehetnek szert.

Dan Shechtman még aznap délután Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel találkozott, akivel a rendkívül sikeres izraeli vállalkozói struktúráról beszélgettek, amely a világ első számú startup-országává tette a közel-keleti államot, ahol – Palkovics szerint – kevésbé félnek egy vállalkozás kudarcától, mint Magyarországon.

A péntek reggel a második sajtóinterjúval indult, amelyet a 24.hu készített a professzorral, aki ezt követően a Dohány utcai körzet főrabbijával, dr. Frölich Róberttel és Heisler Andrással, a MAZSIHISZ elnökével közösen ismerhette meg a Dohány utcai Zsinagóga épületét.  

Frölich Róberttel a Zsinagóga épületében

Ezt követően a professzor Beck Györggyel együtt a BME campusát kereste fel, ahol a Neumann János budapesti mellszobránál készített fotót követően Nyulászi és Hargittai professzorokkal közösen Nagy Balázs Vincével, az egyetem nemzetközi rektorhelyettesével találkozott, mielőtt a Simonyi-teremben megtartotta volna előadását, amelyre a műszaki egyetemisták mellett az egyetem honlapján keresztül bárki érdeklődő regisztrálhatott.

Előadás a BME-n

Azért az előadást követő 10-15 kérdés alapján érezhető volt, hogy az érdeklődők zöme tudományos, egyetemi közegből érkezett, de a professzor közvetlen előadásmódjának köszönhetően a hallgatóság tudományos címekkel nem rendelkező tagjai számára is élvezetes volt a kvázikristályokról szóló előadás. Ez az este a Gellért Szálló éttermében, a BME képviselőivel közösen eltöltött vacsorával zárult.

Szombaton a díjátadó mellett még egy félórás interjú is belefért az IT Business szaklappal. Dr. Józsa János, a BME rektora, illetve Beck György, az NJSZT elnöke a Neumann professzori címet igazoló oklevelet és plakettet az egyetem K épületének aulájában adták át Shechtman professzornak.

Díjátadó, fotó: BME

Délután a professzor és felesége egy egyedi Budapest-sétán vettek részt, budapesti látogatásuk pedig Hargittai professzornál töltött vacsorával zárult.