Az ország első programozója

Szelezsán János a Forbesban

Az ország első programozója – ezzel a címmel jelent meg komoly, ötoldalas cikk alapító tagunkról, Szelezsán Jánosról a neves Forbes magazin 2019. júniusi számában. Az ország első elektronikus számítógépén, az idén januárban 60 éves M-3-ason már programozó Szelezsán János rengeteg érdekességet mesél páratlan pályájáról Laza Bálintnak, a cikk szerzőjének.

Az írásban Szelezsán János régi barátai és munkatársai, köztük Dömölki Bálint, Obádovics Gyula és Sántáné-Tóth Edit is megszólalnak.

Egyiküket sem kell bemutatnunk, hiszen ezer szállal kötődnek az NJSZT-hez. Büszkék vagyunk informatikus úttörőinkre, gratulálunk a szép cikkhez! Az ország első programozója című írás utal arra is, hogy az M-3 számítógép megmaradt részegységei múzeumunkban találhatóak.

Szerezzék be a Forbes nyomtatott számát – és addig is olvassák újra januárban megjelent cikkünket az M-3-ról – benne Dömölki Bálint és Szelezsán János emlékeivel! – vagy a legjobb, ha felkeresik személyesen a világszerte páratlan kiállításunkat – és megnézik az M-3 mágnesdobjait a saját szemükkel!

Januári cikkünk:

http://ajovomultja.hu/news/60-eves-az-elso-magyar-szamitogep

Szelezsán János - fotó: Képes Gábor, ajovomultja.hu
Szelezsán János az általa írt, első magyar programozási tankönyvvel (Elektronikus számológépek programozása, 1963). A fotót Képes Gábor készítette 2019. januárjában, a Jövő múltja számára készülő cikk előkészítő megbeszélésén.

Címke