Egységben az erő: összefogás a digitális írástudásért

Ázsiai példa: az ECDL/ICDL a Digitális Thaiföld kulcsa

 

A „kistigris” országok közé tartozó Thaiföld a világ egyik legkiegyensúlyozottabban fejlődő állama, amely turizmusáról és dinamikus gazdaságáról is ismert. Ezért is fontos odafigyelni az ott történtekre. Testvérszervezetünk, az ICDL Thaiföld exkluzív egyetértési megállapodást írt alá az ország 8 vezető IKT- és számítógép-tudományi társulásával. (Magyarázatként: hazánkban a Neumann Társaság az ECDL vezető szervezete – Thaiföldön a helyi szervezet neve ICDL Thailand, mert az Európán kívüli országokban ICDL-nek hívják a digitális írástudás nemzetközileg elfogadott, egységes rendszerét.)

A Bangkokban található Centra Hotelben olyan szervezetek kötöttek megállapodást, mint az ország Számítógépes Szövetsége (CAT), az e-Learninggel foglalkozó szövetség (e-LAT), a mesterséges intelligenciával foglalkozó szövetség (AiAT), az e-kereskedelemmel és a digitális iparágakkal, a digitális innovációval foglalkozó társaságok.

ICDL Thaiföld, forrás: http://www.icdlasia.org/icdl-news?i=3490
Együttműködés Thaiföldön.
Kép forrása: http://www.icdlasia.org/icdl-news?i=3490

A Digitális Gazdasági Minisztérium, amelyet Khun Vunnaporn Devahastin Suthapred állandó titkárhelyettes képviselt, a rendezvényen elnökölt, kiemelve a magánszektor, a kormány és a nemzetközi szabványok közötti együttműködés szükségességét a Digitális Thaiföld 4.0 elérése érdekében. A társulások a továbbiakban együtt dolgoznak a digitális írástudási szabványok kidolgozásán az ICDL Alapítvány hitelesítési programjainak felhasználásával.

A szövetségek minden lehetséges módon népszerűsítik és támogatják az ICDL-t, hogy minél többen szerezzenek bizonyítványt. Ennek jegyében digitális készségeket fejlesztenek tagjaik és a közösség számára.

Az ICDL Thaiföld ezt fontos lépésnek tekinti a digitális írástudás fejlesztésében, mert ezek a partnerségek nagymértékben növelik a digitális kompetenciák terjesztését az ország egész területén.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) jó példának tartja az összefogást. Hazánkban, ahol az ECDL/ICDL rendszerében 22 év tapasztalata gyűlt össze – és a rendszerben eddig több mint félmillió magyar állampolgár vett részt -, az ország digitalizációja szempontjából fontos lenne egy hasonló együttműködés. Különösen fontos, hogy a magánszektor, a cégek képviselői is elköteleződjenek a digitális írástudás mellett. Az NJSZT már most is kínál rugalmas megoldásokat céges partnerei számára.  

 

 

Címke