Pompéry 101

Pompéry Béla101 – ha nem is egészen kerek, de szép szám. Ha bináris, akkor 5-öt ér. Ha decimális, akkor arra emlékeztet, hogy 2019. július 27-én lenne 101 esztendős Pompéry Béla, a leghumánusabb informatikus.

Kedves, emberséges bölcsességét, közléseinek tiszta és igaz voltát módunk volt megismerni: az NJSZT régi tagjaként, Felügyelőbizottságunk köztiszteletnek örvendő elnökeként mindig bizonyította precizitását, jobbító szándékát. Özvegye, Pompéryné Mihály Klára jelenleg is Felügyelőbizottságunk tagja.

Pompéry Béla humánus volt és „humános” olyan értelemben is, hogy páratlan klasszikus műveltséggel és a mi időnkben már ritka, klasszikus neveltetéssel mutatott példát a fiatalabbaknak. S mivel korelnökünk volt, az utolsó években már mindannyian fiatalok voltunk hozzá képest.

Eredetileg jogász végzettségű volt – 1940-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetemen -, maid főkönyvelőként, ügyvitelszervezőként, számítástechnikai rendszerszervezőként és könyvvizsgálóként is kiemelkedő munkát végzett.

Társaságunk Neumann-díjjal és Életműdíjjal ismerte el pályáját, Informatikatörténeti Fórumunk pedig  tiszteletbeli elnökének választotta. 2015-ben hunyt el – azóta is hiányzik, de boldogok vagyunk, hogy még a huszonegyedik században is közel másfél évtizedig részesülhettünk egy igazi, békebeli úriember tanácsaiból.

Addig élsz, amíg emlékeznek Rád – valljuk. Emlékezzünk Pompéry Bélára saját szavaival. Videoportré:

https://www.youtube.com/watch?v=ahsIlm1qdVc