Tóth Balázs, az abszolút első helyezett

Július 23-29. között tartották meg Pozsonyban a CEOI2019-et, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát.

Ahogy már beszámoltunk róla, a magyar csapat kiválóan szerepelt. Az abszolút első helyezett is magyar diák lett, Tóth Balázs, a Budapesti Fazekas Gimnázium tanulója. 374 pontjával kimagaslik a mezőnyből. Ekkora sikerre 1994 óta nem volt példa!

Tóth Balázs, abszolút első helyezett, aranyérmes diákolimpikon, CEOI2019

Most az ő beszámolóját közöljük:

"A tavasszal rendezett 6 fordulós válogatóverseny után összeállt a 4 fős magyar CEOI csapat. Ezután kétszer egyhetes felkészítőn vettünk részt az ELTE-n, ami nagyon hasznos volt. Július 23-án indultunk vonattal Pozsonyba, a verseny helyszínére.

A szállásunk a Družba diákkollégiumban volt, ami a versenyhelyszíntől körülbelül 10 perc sétával elérhető. Az első nap délelőttjén a gyakorlóversenyen megismerkedhettünk a versenykörnyezettel, délután pedig Pozsony belvárosával.

Az első versenynapon, verseny közben az elért pontszámom alapján nem vártam ilyen jó helyezést, ennek ellenére, meglepetésemre ezt a versenynapot a 2. helyen zártam.

A két versenynap között a közeli hegyekben tett túrával kapcsolódtunk ki, majd meglátogattuk a dévényi várat, ahonnan gyönyörű kilátás tárult a szemünk elé.

Ezt követte a második versenynap, ahol az utolsó két órában már nem sikerült pontot elérnem, így csak reménykedni tudtam, hogy az addig elért pontszámom elég lesz az aranyéremre.

Ezek után még nagyobb meglepetésként ért, hogy abszolút első helyezett lettem, aminek nagyon örültem.

Kimerítő volt a két versenynap, de ezek után már csak a kikapcsolódás következett. A második versenynap délutánján barbecue partin vettünk részt, majd este néhány szlovák versenyzővel megnéztük az éjszakai Pozsony látképét is.

Másnap raftingozni mentünk, amit rendkívül élveztem, nagyon izgalmas volt, az egyik kanyarban ketten is kiestünk a csónakból, de szerencsére mindenki épségben megúszta.

A délutáni, díjkiosztással egybekötött záró ceremónián adták át az érmeket és okleveleket. A csapatból hárman bronzérmet, én pedig aranyérmet és az abszolút első helyért ajándékot vehettem át.

Utána a Vacuumlabs pozsonyi épületében tartott banketten vettünk részt. Este a szállásra visszatérve még beszélgettünk más csapatok diákjaival, majd nyugovóra tértünk, hiszen másnap délelőtt 10-kor indult a vonatunk haza Budapestre.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Dr. Horváth Gyulának és Dr. Horváth Győzőnek, hogy elkísértek minket utunk során. Továbbá szeretném megköszönni a versenyre való felkészítést Dr. Horváth Gyulának, Nikházy Lászlónak, Leitereg Andrásnak és Dr. Zsakó Lászlónak, illetve a felkészítő foglalkozások szervezését a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak."

Mi köszönjük - és gratulálunk!