Új robotokat álmodtak a gyerekek – mi pedig segítettünk, hogy megvalósíthassák álmaikat

EU Széchenyi 2020 logóPécsi robotika táborunk után a Neumann Társaság debreceni robotika táborát is meglátogattuk Miltényi Gáborral, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettesével. Mondhatjuk, hogy ez immár hagyomány: múlt évben is személyesen bizonyosodtunk meg róla, milyen hatékony pályaorientáló, kedvcsináló lehetőségek ezek a táborok.

Debreceni EFOP robotika táborunkban

Ezt a szervező, Nagy Károly is megerősítette, aki tudatosan figyel rá, hogy a tehetségek csapattá kovácsolódjanak. Debrecenben például akadályversenyt rendezett a félidőben számukra. A debreceni gyerekek hamar egymásra találtak – szabadidejük egy részében is hálózati játékokat játszanak,ha épp nem a bőrt rúgják közösen az udvaron, hiszen testmozgásra is szükségük van.

Most nem egy könyvtárépületet laktunk be, mint Pécsett, hanem a Szoboszlói Úti Általános Iskola barátságos tereit.  A Schlepp Péter tanár úr által tartott foglalkozásokat nagyon élvezték az augusztus 5-9-ig tartott táborban – és rendre kreatív ötletekkel egészítették ki a frissen elsajátított ismereteiket.

Miltényi Gábor kérdés-felelet formájában beszélgetett a diákokkal. A párbeszédből kiderült, hogy a jelenlévő gyerekek nagyjából fele most kezdett programozni – saját robotja talán ha egy-két családnak van, iskolai robotika szakkörön is csak néhányan vettek részt.

Miltényi Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetőigazgató-helyettese
Miltényi Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetőigazgató-helyettese

Ezért is fontos, hogy a táborunkban ráéreztek a „robotika” ízére, majd várhatóan a Neumann Társaság szakköri- és versenymozgalmához is csatlakoznak.

Miltényi Gábor már az önvezető autókról, a teljesen robotizált gyárakról mesélt nekik. „A robotok elveszik a munkánkat” – sokan ettől tartanak, de az biztosra vehető, hogy a robotokat programozó, fejlesztő szakemberekre szükség lesz, új szakmák várnak a jövő generációjára.

Akiben van versenyvágy, elhivatottság, számos versenyen megmérettetheti magát, melyben a Neumann Társaság tehetséggondozási programja segít. Miltényi Gábor a WRO mozgalmára – és az FLL, RoboCup nemzetközi versenyekre, a Magyar Ifjúsági Robot Kupára (MIRK) is felhívta a figyelmüket. No meg a diákolimpiai mozgalomra is.

Látogatásunk során Schlepp tanár úr engedte kibontakozni a srácokat, akik alig várták, hogy bemutassák robotjaikat. Kimondottan bátorította őket új ötletekre. Megmutatta a pályákat, melyek között két korábbi, igazi WRO-pálya is van, valamint robotszumó pálya is. Elsőként egy vonalkövető robotokból álló karavánnal kápráztattak el.

Robotkaraván

Majd egy egészen kezdő kis emberrel beszélgettem, Hegedüs Andrással, aki még csak most megy felső tagozatba. Ő eddig csak „szoftveres robottal” találkozott, amely a mesterséges intelligencia világára ébresztette rá. No meg imádja a legót, Nyíregyházán szeretne legótervező lenni – de talán először a MIRK-en kéne kipróbálnia magát.

Hegedüs András
Hegedüs András

Izgalmas, hogy van egy tárgy, ami magától meg se mozdul, de akár bonyolult programokra is megtanítható – mélázott el komolyan. És olyan legorobot ötletei is vannak, amelyekbe nem avatott be engem. Ki tudja – pár év múlva szabadalom lesz belőle?

Katona Ábellel is beszélgettem, aki már a hatodikba készül. Ő már járt robotika szakkörre, de itt új, izgalmas robotokat építhet, saját örömére is. Nagy Márk Viktort is az új kihívások inspirálják. Ő már kilencedikes lesz az Ady Endre Gimnáziumban.

Nagy Márk Viktor
Márk, a gondolkodó. És a robot.

Kamionrobotot épített, amely első programja szerint előre-hátra ment, majd négyzetet, kört, nyolcas fordulót is megtanult. Most már a bójakerülésben is jeleskedik, a karjait is mozgatja.

Márk egyszer egy ember méretű, házimunkában is jeleskedő robotot is szeretne építeni. Három éve töpreng a továbbtanuláson, az biztos, hogy nyelvekkel és emberekkel szeretne foglalkozni  -ki tudja, talán ő tervezi majd meg C3PO, a tolmácsrobot földi mását?

Otthon van szintetizátora is, ezért nem is csoda, hogy a robotokat – Schlepp Tanár Úr legnagyobb „örömére”- muzsikálni is megtanította – például a Boci, boci, tarka ismert dallamát sípolják naphosszat.

Schlepp tanár úr úgy fogalmazott: ebben a táborban a legnagyobb élmény, ha valaki teljesen kezdőből, minimális önbizalma ellenére is „kinyílik” – és rájön, hogy kell leírnia a robot elvégzendő lépéseit, végiggondolnia a szöveges algoritmust. Volt olyan szülő, aki el sem akarta hinni, hogy a gyereke pár nap tanulás után ilyesmire képes, le kellett videózni neki a robot táncát. Ezután másként tekint majd a gyerekre – s már ezért megérte megszervezni a tábort.

Miltényi Gábor is így látta: a legnagyobb élmény az volt, hogy kreatív gyerekeket láthattunk, akik saját ötleteiket – táncoló robotot, robotkamiont – valósítják meg pillanatok alatt.

Széchenyi 2020

A nyári tábor az EFOP-3.4.4-16-2017-00023 - Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Debreceni Egyetem vonzáskörzetében pályázat keretében valósulhatott meg.

Kedvcsináló videónkban Nagy Károly (Günthi produkció) beszélgetett a táborozó gyerekekkel:

Galéria