Digitális írástudóvá válni életre szóló lecke. A Neumann Társaság iskolakezdő akciója

UPDATE: Akciónkat a nagy sikerre tekintettel október 15-ig meghosszabbítottuk!

A Neumann Társaság egy jó hírrel szolgál diákoknak és tanároknak egyaránt. No és persze mindenkinek, aki az iskolakezdés időszakában úgy dönt, belevág valami újba, ami a személyiségét építi, jóllétét szolgálja. Aki szeptember 1. és szeptember 30. között ECDL STANDARD hétmodulos bizonyítvány megszerzésére vállalkozik, kedvezményt kap. A felnőttek a hétmodulos vizsgakártyát 7500 Ft helyett 7000 Ft-ért, a diákok 5500 helyett 5000 forintért vásárolhatják meg.

Az iskolakezdés lehet nagyon kellemes is, hiszen a barátaink viszontlátása és az ismeretszerzés is csodálatos dolog – ha a tanórán is jól érezzük magunkat és úgy érezzük: hasznos dolgot tanulunk.

A diákok számára a jó közérzetnek már nélkülözhetetlen összetevője a digitális térben való tájékozódás. Ahhoz, hogy biztonsággal és tudatosan használják a digitális eszközöket tanulásra és önkifejezésre, elengedhetetlen a megfelelő készségeket fejleszteni, melyhez az ECDL rendszerének folyamatosan megújuló modulkínálata is segítséget adhat.

Az ECDL azokhoz a tevékenységekhez is fogódzókat ad, melyeket a mai „digitális bennszülöttek” a szabadidejükben is csinálnak. Chatelnek, képeket osztanak meg, influencerek a saját mikrovilágukban, míg a social media veszélyeit, de igazi kommunikációs előnyeit sem ismerik. Ráéreznek, hiszen ezen platformok egy részét az igényeikre szabták, de nem használják tudatosan azokat.

Az ECDL IT biztonság modulja segít, hogy személyes adataikkal gondosan bánjanak a neten – és ne kerüljenek csalók, zaklatók hálójába. A képszerkesztés, a webszerkesztés, a prezentáció és még egy sor modul segít, hogy kreatív energiáikat minőségi alkotásokra fordíthassák, melyeket akár a tanórán, akár kedvteléseik megélése közben használhatnak. És az ECDL kínálata ma már a közösségi médiával kapcsolatos ismeretek átadására is felkészült.

Érdemes tehát belevágni a suli mellett az ECDL-ezésbe is: ma már nemcsak IQ-ról és érzelmi intelligenciáról beszélünk, hanem digitális intelligenciáról is. Az ehhez szükséges szociális, érzelmi és kognitív képességeket és tudást a legjobb iskolás korban fejleszteni. A megszerzett bizonyítvány pedig a nemzetközi munkaerőpiacon is használható lesz.

A diákok mellett az iskolakezdés a pedagógusok számára is kihívás. Van, aki azért szorong, mert a tanítványai „digitális bennszülöttek”, akik csalóka önértékeléssel, de úgy gondolják, kisujjukban az informatika. És kütyük és digitális ingerek nélkül az óra poros és unalmas.

A tanárok számára – és itt nem az informatikatanárokról van elsősorban szó! - fontos, hogy a tanóráik szerves részévé tegyék a digitális eszközöket és alkalmazásokat, módszereket.  Ebbéli tudásukat az ECDL IKT pedagógusoknak moduljával is bővíthetik és bizonyíthatják. Hogy Interaktívan, Kreatívan Taníthassanak.

A Neumann Társaság iskolakezdő akciója segítség lehet mindazoknak, akik diákként, tanárként vagy akár önfejlesztő felnőttként úgy döntenek, hogy fejlesztik digitális kompetenciáikat. Ami mindenkinek szükséges. Ahogy a latin mondás tartja: Nem az iskolának, az életnek tanulunk. Ezért is fontos az ECDL.

 

Book photo created by freepik - www.freepik.com

Címke