Biztos, ami biztos. Ők felelnek majd a digitális Európa építéséért

 

A digitális felzárkóztatás fontosságát jól jelzi, hogy három uniós biztosa is lesz a digitális ügyeknek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság választott elnöke bejelentette a biztosok testületét a 2019–2024 közötti időszakra. A digitális terület fontosságát jelzi, hogy több biztos osztja meg a felelősséget a digitális ügyekkel kapcsolatban. Margrethe Vestager a digitális kor számára megfelelő Európa ügyvezető alelnökévé válik. Mariya Gabriel lesz az innovációért és az ifjúságért felelős biztos, Nicholas Schmit pedig a foglalkoztatásért felelős biztos.

Mindegyik jelölt munkájában kiemelkedő szerepet kapnak a digitális készségek európai szintű fejlesztésére vonatkozó elemek: Vestager alelnökjelölt a digitális kor számára alkalmas Európa kialakításáért felel, Gabriel biztosjelölt aktualizálja a digitális oktatási cselekvési tervet, különösen összpontosítva a digitális írástudásra, a digitális készséges hiányának megszüntetésére. Nicholas Schmit feladatai közé tartozik a munkaképes korú felnőttek digitális képzéseinek felmérése, koordinálása is.

Ursula von der Leyen a jelöléseket kommentálva hangsúlyozta, hogy a digitalizálás óriási hatással van és lesz az életünkre. Egyes területeken Európa már élen jár, de máshol fel kell lépni a felzárkózás érdekében. Az egységes piacunkat hozzá kell igazítani a digitális korhoz, ebben nagyon fontos a mesterséges intelligencia és a big data lehetőségeinek kiaknázása, a kiberbiztonság kérdése és a technológiai szuverenitás is.

Európa digitális felzárkózása minden európai állampolgárt érint. A Neumann Társaság évek óta hangsúlyozza, hogy a digitális kompetencia egyike azon kulcskompetenciáknak, amelyek nélkül a munkaerőpiacon való érvényesülés, a mindennapi IKT-használat és az e-kormányzatban és e-közigazgatásban való kiigazodás is elképzelhetetlen ma már.

A nemzetközi ECDL Alapítvány, tagországainak javaslatait figyelembe véve, aktív résztvevője volt a kezdetektől az Európai Unió polgárai számára kidolgozott referenciakeret. a DigComp fejlesztésének. A teljes ECDL program, azaz az Európai Számítógép-használói Jogosítvány megfelel a DigCompnak, az összes kompetenciaterületet lefedik az ECDL moduljai, sőt, bizonyos modulok több területet is érintenek.

Az ECDL azért is jó választás a digitális kompetenciáit fejleszteni kívánó munkavállalóknak és diákoknak, mert a modulok kínálatát folyamatosan aktualizáljuk, olyan kérdésekre különösen összpontosítva, mint az IT biztonság. A Neumann Társaság bizalommal várja az új kihívásokat – nem indulunk rossz pozícióból, hisz Magyarország a TOP10 ECDL-mezőnybe tartozik.

(Hír forrása ICDL Europe.)