Meghalt Kertész Ádám

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeptember 13-án elhunyt Kertész Ádám (1936-2019), a magyar informatika nemzetközi hírű szaktekintélye, a Neumann Társaság Neumann-díjasa.

Kertész Ádám

A kiváló szakember a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), majd az IBM Magyarországnál dolgozott. Itt a ranglétrát végigjárva, végül az 1960-as években igazgatóként a szocialista Magyarországban sikerrel vezette a kapitalista világ egyik vezető cégének képviseletét.

Kertész Ádám 1971-től a Számítástechnikai Alkalmazási Vállalat (Számalk) műszaki-gazdasági tanácsadója volt. Részt vett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi kereskedelmi rendszerének kifejlesztésében.

Az 1960-as évek végétől az APL programozási nyelv egyik vezető szakértője és sikeres alkalmazója volt. Az 1980-as évek végétől az Amerikai Egyesült Államokban (USA) nagy nemzetközi cégeknél, így a Morgan Stanleynél volt tanácsadó és az észak-amerikai Philips-nél elemző és tanácsadó, majd APL-menedzserként dolgozott. Számos sikeres üzleti alkalmazás és APL-alapú rendszer kifejlesztője volt.

A Neumann Társaság 1987-ben Neumann-díjjal ismerte el munkáját.

Kertész Ádámról az NJSZT Informatikatörténeti Fóruma videoportrét készített, ezzel emlékezünk Rá.

https://www.youtube.com/watch?v=As8jBQkSWXk

Nyugodjon békében!

 

Az életrajz forrása az Informatikatörténeti Adattár.