Beszámoló a SISY nemzetközi konferenciáról

 

2019. szeptember 12-14. között immár 17. alkalommal került megrendezésre Szabadkán az IEEE International Symposium on Intelligent Systems and Informatics (SISY) elnevezésű nemzetközi konferencia, amely többek között a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztálya, a Magyar Fuzzy Társaság közreműködésével valósult meg.

A konferencia első napját a plenáris előadásoknak szentelték, ahol Kanada, Magyarország, Kína és Románia egyetemeiről, kutatóközpontjaiból érkező kutatók előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A további 2 napon összesen 39 előadás hangzott el, valamint a poszter szekcióban 5 előadás kapott helyet.

A szekciók különböző tématerületeket öleltek fel, így volt Informatika, Intelligens robotika és intelligens mechatronika, Alkalmazott matematika, továbbá Intelligens gyártórendszerek és számítási intelligencia szekció.

Megrendezésre került két témaspecifikus szekció is, Járműrendszerek megbízhatósága és biztonsága, valamint Fuzzy rendszerek a gépiparban címen, melyek közül az utóbbi a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztálya, a Magyar Fuzzy Társaság nevéhez köthető.

Immár hagyománnyá vált, hogy a konferencián a PhD hallgatók számára egy külön szekció (Special Session on PhD Student Research in Applied Intelligent Informatics and Numerical Mathematics) biztosított prezentálási lehetőséget támogatva a fiatalok bekapcsolódását a tudományos életbe.

Publikálási szempontból jelentős, hogy a cikkek újabb vizsgálat után bekerülnek az IEEE Xplore Digital Library elektronikus könyvtárba, ahol a cikkek jelentős része az Elsevier kiadó által gondozott Scopusban referált.

A konferencia 14 ország kutatóinak részvételével zajlott, így az új tudományos eredmények megismerése mellett arra is lehetőséget biztosított, hogy a hasonló területen dolgozó kutatók kapcsolataikat tovább építve későbbi nemzetközi kutatásokat alapozzanak meg.

Dr. Laufer Edit

Képek a konferenciáról:

https://www.vts.su.ac.rs/desavanja/sisy-2019?page=1&fbclid=IwAR2uYoi6qV_AJBuBPYjcsaIv2b7w0hYFYgVxrePUfEaSH7myWBa-CP_7vVg