A Szegedi Robotembertől a Vakvezető robotkutyáig

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Kutatók Éjszakája múzeumunkban

Látványosan nagy érdeklődés mellett zajlott a Neumann Társaság múzeumának Kutatók Éjszakája programja szeptember 27-én. A program hagyományteremtő szándékkal messze nem csak az informatika múltjáról szólt, jól példázza ezt, hogy az előadók többsége 2-3. osztályba jár – az általános iskolában!

Kutatók Éjszakája a Neumann Társaság múzeumában

Az ezerkétszáz négyzetméteres állandó Informatika Történeti Kiállítás (NJSZT ITK) már eredeti rendeltetése szerint is „a Jövő múltját” mutatja be: a mostani programon a jövő mérnökei és a múlt jövőformálói egyaránt szerepet kaptak.

A legnépszerűbb programpont a vakvezető robotkutyák bemutatkozása volt. Az este folyamán háromszor is profi bemutatót tartottak az alsó tagozatos diákok, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2-3. osztályos tanulói. A csapatot felkészítőjük, Özvegy Judit tanítónő vezette.

Az ITK-ba hazatértek: a Csongrád megyei Iparkamara együttműködésével a Neumann Társaság múzeuma felkészülési helyet, versenypontot biztosított és biztosít a WRO-versenyekre készülő tehetségeknek. A vakvezető robotkutyusok is itt készültek. Max, a robotkutya egy okosvárosban segíti gazdája tájékozódását.

Részletes beszámolónk az ITK honlapján:

https://ajovomultja.hu/news/szegedi-robotembertol-vakvezeto-robotkutyaig