Múlt és jövő Neumann módra a Taxi Expón

A mi Bogarunkat nem a Volkswagen gyártotta, mégis helye volt a Taxi Expón.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara meghívására a Neumann Társaság izgalmas kamarakiállítással kötötte össze a jövőt a múlttal a Vasúttörténeti Parkban rendezett Taxi Expo 2019 és Digitális Kiállításon.

A BKIK programján, melynek mottója „A digitalizáció nem cél, hanem eszköz” volt, érdekes előadásokat tartott többek között Érsek István, az ITM államtitkára és Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt ügyvezető igazgatója is. A rendezvényen 3D nyomtatókat, drónokat, VR-készleteket, emberszabású robotokat láthattak az érdeklődők – és persze taxikat is, a Dögkeselyű című filmből is ismerős kereklámpás Zsigulitól a legújabb modellekig.

VR-szimulátorok
VR-szimulátorok

Ezt egészítette ki a Neumann Társaság interaktív tárlata, amely a Társaság múzeumának (NJSZT ITK) kincseiből adott ízelítőt.

A kipróbálható, régi videójátékok különösen elbűvölték a Vasúttörténeti Park csarnokát ellepő diákokat, a robotika forrásvidékét jelentő kibernetika emblematikus tárgyát, dr. Muszka Dániel Szegedi Katicabogarát pedig a múlt évben elhunyt Muszka Dániel barátja és munkatársa, dr. Bohus Mihály, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány vezető szakértője mutatta be a nagy számú szakiskolás és gimnazista érdeklődőnek.

dr. Bohus Mihály Katicabogár-bemutatója
dr. Bohus Mihály Katicabogár-bemutatója

Természetesen a Katicabogár nem csak a benne felhasznált ablaktörlő motorok miatt való a Taxi Expóra: az önvezető autók küszöbön álló forradalma idején nagyon is érdemes elgondolkodni azon, hogy az élő szervezeteket gépi úton modellező, úttörő kibernetikusok mivel járultak hozzá a robotika és informatika fejlődéséhez.

Pepper robottal
A legendás magyar robotállat és az első magyarul beszélő humanoid robot, Pepper egymás mellett. A Katicabogár e kép kedvéért a Netlife Robotics standjánál vendégeskedett, az ő fejlesztésük, hogy magyarul lehessen Pepperrel beszélgetni, autonóm módon.

Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozat elnöke a következő sorokat írta Társaságunknak:

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozat mint szervező nevében szeretném megköszönni a 2019. november 06-án a Magyar Vasúttörténeti Parkban a Kamarai Napok keretében megtartott Digitális kiállítás és előadás-sorozaton megtartott interaktív kiállítást.

A több mint 2.000 fős látogatottságú rendezvény a visszajelzések alapján mindenki számára kielégítő programokat kínált magas színvonalon. Ehhez a sikerhez az Önök kiállítása is hozzájárult, amelyet ez úton is köszönök.