Szakképzésben és szakképzésen túl: ECDL az iparban!

 

A Neumann Társaság és a VDSZ (Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) szeptemberben együttműködést kötött. A megállapodás célja, hogy segítsék a hazai munkavállalók a munkavégzéshez egyre inkább nélkülözhetetlen számítógépes, informatikai ismeretbővítését – mégpedig a  munkahelyeken is elismert, elfogadott minősítést szerezve.

Ehhez az Neumann Társaság az ECDL nemzetközileg elismert rendszerét kínálta fel.

A kooperáció egy következő lépcsője, hogy a VDSZ 2019. november 14-15-én tartott tisztújító küldöttértekezletének programjába került egy panelbeszélgetés „A szakképzés és a digitalizáció összefüggéseiről  Magyarországon” címmel.

A zsúfolt, 2 napos programban, ahol választás, programalkotás, a külföldi testvérszervezetek üdvözlete is napirendre került, sikerült időt és figyelmet szentelni a Törtei-Takács Kriszta által vezetett beszélgetésnek, ahol a munkáltatók, a kormányzat és a nagyvállalati HR-es mellett a Neumann Társaság is kifejthette véleményét, hogy a megújuló szakképzési rendszerben miért van fontos szerepe a digitális tudást igazoló jogosítványnak.

Társaságunk képviseletében Szalay Imre hangsúlyozta, hogy az ipari szakmákban tanulók számára mindenképpen fontos a digitális kompetenciák fejlesztése, hiszen az ipar is a digitalizált megoldások felé változik.

Elkerülhetetlen, hogy egy digitális témákat érintő kerekasztalon a „digitális bennszülöttek” szóba kerüljenek. Szalay Imre szerint a fiatalok szisztematikus, nemzetközi minősítési kritériumok szerinti képzése is fontos, de legalább ilyen fontos az, hogy a most dolgozó 40-es korosztály is megismerje azokat a digitális módszereket és kihívásokat, melyek a munkafolyamatokat is megkönnyíthetik.

Székely Tamás, a VDSZ újraválasztott elnöke külön is megerősítette, hogy a VDSZ által kialakított kedvezményes vizsgakártya lehetőség a VDSZ tagok és családtagjaik számára is elérhető, így ha nem is „ipari mennyiségben”, de az ipar számára hasznos számban vághatnak bele az ECDL-be a munkavállalók.

VDSZ fotó