Generációk, Prezentációk, Sokszínűség

Ismerjük meg egymást, találjunk alkalmat a beszélgetésre! – ez volt a szervező Szalay Imre igazgató elsődleges célja a november 27-én megtartott NJSZT szakkonferencia megrendezésével, valamint az, hogy a Neumann Társaság talán kissé korábban háttérbe szorult szakmaiságát, tudományos fórum jellegét erősítsük.

Nagyszerű helyet kaptunk ehhez a SZTAKI Kende utcai épületében, ahol Szalay Imre mellett, a SZTAKI részéről, mint házigazda, Benedek Csaba köszöntötte a megjelenteket.

Benedek Csaba és Szalay Imre
Benedek Csaba és Szalay Imre

Az „összefonódás” oly mértékű, hogy ő egyben a KÉPAF szakmai közösségünk elnöke is. A szintén itt dolgozó Renner Gábornak és a GRAFGEO szakmai közösségnek köszönhetően nívós kis számítógépes grafikai kiállítás is ékesítette a termet.

NJSZT szakkonferencia

Az előadások sorát dr. Beck György elnök nyitotta, aki a Neumann Társaság fő tevékenységi köreit, „lábait” mutatta be: az informatikai örökséget, a digitális kompetencia képzés- és minősítést (ECDL), a tehetséggondozási hálózatot és a szakmai fórumrendszert. Ezekből az elemekből áll össze az a bázis, amely alapján hitelesen segíthetünk tájékozódni a társadalomnak, a digitális világ GPS-e lehetünk.

dr. Beck György
dr. Beck György

Komoly eredményeink és feladataink is vannak: hogy egy egységes, korszerű múzeumunk jöhessen létre; hogy 2020-ban közép-európai- és 2023-ban világolimpiát rendezhessünk informatikából; hogy üzeneteinkkel, tudásunkkal segíthessük a digitalizált világban eligazodni vágyókat. Beck György bemutatta, hogy milyen jelentős, de kevéssé reflektorfénybe kerülő szakmai tevékenységeket végez az NJSZT-család a jelentős szakosztályi konferenciákat, a különböző média felületeken megjelenő publikációkat is beleértve, s hogy a szakmai közösségek milyen jó példákat, gyakorlatokat kínálnak egymásnak és a világnak a szakmai kiválóság elismerésére és szakmai közösségek építésére. Jelezte azt is, hogy hazai támogatókra és nemzetközi együttműködőkre is szükség van küldetésünk teljesítéséhez.

Szakosztályaink köre egy-egy témát feldolgozó szakmai közösségekből és egy-egy város vagy megye informatikusait összefogó területi szervezetőkből áll, a konferencia megszólalóinak többsége pedig egy-egy szakosztály friss eredményeit mutatta be. Tiszteletbeli elnökünk, Havass Miklós szokás szerint nagyszerű, élvezetes, elgondolkodtató és személyes előadásában az iTF-ben folyó munka egyik legújabb ékét: az Időutazás virtuális kiállítást.

Havass Miklós
Havass Miklós

Ez a harmatcsepp, melyben megcsillan a magyar informatika tengernyi eredménye – s amely bepillantást nyújt abba a több ezer digitális dokumentumba, melyet az iTF adattár lelkes önkéntesei dolgoztak fel. Szalay Imre hozzászólásában megerősítette: ez a munka akkor lesz teljes, ha összeér a múzeumunkban fizikailag is őrzött, óriási állomány feldolgozásával.

Milyen az NJSZT korfája? – tette fel a kérdést a konferencia alatt rendelkezésre álló digitális kérdező rendszerben egy tagtársunk. Sok akcióval nyitunk a legfiatalabbak felé, de tény, hogy egy 51 éve létező társaság a szenior tagjaira is büszke lehet. Havass Miklós előadása után egyik alapító tagunkat, a programozás hazai úttörőjét, Szelezsán Jánost köszöntöttük 85. születésnapján, stílszerűen a 85-ös számot binárisan megjelenítő, 1010101 feliratú tollal. És a közönség soraiban ott ült a SZTAKI és az NJSZT közös úttörője, a 92 éves Vámos Tibor is.

Szalay Imre, Beck György és Szelezsán János
Szalay Imre, Beck György és Szelezsán János

Viszont több előadás is a legfiatalabbak megnyeréséről, a tágabb értelemben vett tehetséggondozás kérdéseiről szólt. Simon Béláné a RoboCup világverseny rendszerét és hazai megjelenését, a Magyar Ifjúsági Robot Kupát mutatta be. A brémai muzsikusok meséjét robotokkal eljátszó – vagy épp robotokkal focizó általános iskolás gyerekek a RoboCupJunior nemzetközi fordulóin is büszkeségre okot adóan szerepelnek.

Simon Béláné dr.
Simon Béláné dr.

A Neumann Társaság a hazai informatikai tehetséggondozás rendszerének működtetője: az e-Hódon több tízezren indulnak (ezzel ez hazánk legnagyobb tömeghez eljutó informatikai versenye), a Logo- és Nemes-versenyeken ezrek, míg eljutunk a tehetséggondozás csúcsáig, ahhoz a pár diákolimpikonig, akik világhírt hoznak az országnak.

Zsakó László, a tehetségprogramok összefogója ez alkalommal a Logo programozási nyelvet emelte ki a palettáról, mint gondolkodásra serkentő eszközt, ami segíti az informatika és matematika alapjainak megszerettetését, az idegenkedés oldását.

Zsakó László
Zsakó László

Bernát Péter, a Közoktatási Szakosztálytól az első programozási nyelv kiválasztásának elméleti, szakmai problémáit mutatta be. Milyen célok szolgálatába állíthatók a kezdőkre szabott programozási eszközök – teknőcgrafika, animáció, játék –, s hogyan valósulnak meg a célkitűzések, s mik a tanítás szempontjai az egyes esetekben?

Bernát Péter
Bernát Péter

Gyenizse Pál egy szegedi példát mutatott be, a Creativ_IT-t: ami arra jó példa, hogy egy város nagyvállalatai hogyan fogtak össze az informatika népszerűsítésére, s hogy ehhez miért nyújt jó platformot az NJSZT. A tevékenységükkel, nyári táborokkal, színes akciókkal hogyan segíthetik egy város informatikai utánpótlásképzését a cégek, szakemberek.

Gyenizse Pál
Gyenizse Pál

Friss Neumann-díjasunk, Talyigás Judit is fiatalokkal kommunikál, az ő figyelmüket hívja fel a digitális világ társadalmunkra gyakorolt hatásaira, az általa alapított e-Hétköznapok szakosztály képviseletében járják a középiskolákat, eddig mintegy 150 diáknak tartottak interaktív előadásokat, az influencerekről, arról a világról, melytől tömény üzeneteket kapnak – derült ki előadásából.

Talyigás Judit
Talyigás Judit

Más előadások inkább egy-egy szakmai közösség munkájának elméleti hátterét világították meg. Dr. Johanyák Zsolt Csaba a mintaadatokon alapuló fuzzy modellalkotás lényegét és érdekes gyakorlati alkalmazásokat mutatott be.

Johanyák Zsolt
Johanyák Zsolt Csaba

Vitályos Gábor az e-szolgáltatásokkal, interneten való közlésekkel, kommunikációval kapcsolatos sokrétű megfontolásokból adott ízelítőt.

Vitályos Gábor
Vitályos Gábor

A záró előadás pedig igazi felüdülés és kitekintés volt. Szegedy-Maszák Zoltán, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, képzőművész a Vasarely Múzeumban látható Kód és algoritmus kiállításról szólva neves grafikusok - köztük az iteratív művészet egyik első és kiemelkedő képviselője, az idén 95 éves Molnár Vera - bemutatott művei kapcsán érzékeltette, hogy az algoritmikus gondolkodás hogyan termékenyítette meg a képzőművészet világát, s hogy a „tudatos és kis” véletlen kell ezekhez a művekhez.

Szegedy-Maszák Zoltán
Szegedy-Maszák Zoltán

A rendezvény az NJSZT éves díjátadójának is helyet adott, a díjazottakról külön beszámoló olvasható.

A konferencia a visszajelzések alapján sikeres, inspiráló alkalom volt. Sok szakosztály jelezte már: ők is újonnan vagy ismét szeretnék megmutatni magukat, beszélgetésre, vitára csábítani. Ez volt a cél és akkor: folytatjuk!

Az érdekes előadások diáit a jelenlevők, de a további érdeklődők is itt megtalálhatják.

 

Galéria

Címke