Civilnek lenni 2020-ban

A Neumann Társaság a civil társadalom részeként, szakmai nonprofit szervezetként a Civilek Napja alkalmából kicsit körbetekintett ebben a világban, s másoknál is látottak alapján nagyon számít a tagság aktivitására, az önkéntes kezdeményezésekre, szimpatizánsok támogatására, az adók 1%-a terén is.

Az 1994-ben alakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét választotta a Civilek Napjának, azóta évente e nap köré időzített rendezvényekkel emlékeztetnek a civil, nonprofit szektor szerepére, hogy a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét .

Azt szokták mondani, hogy jól és tisztességesen működik az a társadalom, amelyben civil szervezetek tevékenykednek. A Civilek napja célja, ráirányítsa a figyelmet a civilekre, bemutassa hiánypótló munkájukat.

Az 1989. évi II. törvény az egyesülési jogról hatályba lépése után a magyarországi nonprofit szektor robbanásszerű fejlődésnek indult. A civil kezdeményezések száma és szerepe jelentősen megnövekedett. A civilek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak. Tevékenységi területük jellemzően a következőkre terjed ki: oktatás, szociális ellátás, kultúra, szabadidős- és a sportegyesületek, valamint a szakmai érdekképviseletek.

2020-ban a Budapesti Civil Információs Fórum (CC) rendezvényén alkalom volt egy kicsit elmélyedni a hazai civilek helyzetében a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság, a Központi Statisztikai Hivatal és a Századvég Alapítvány előadói és adatai segítségével.  

A KSH 2008-as adatai szerint is mérhető az előrelépés: amíg a kilencvenes években még csak pár száz, illetve egy-két ezer civilszervezetet tartottak számon, addig a legfrissebb, 2018-as felmérések szerint 61491 civil szervezet tevékenykedik Magyarországon, ebből 87,5% a klasszikus alapítványi illetve egyesületi formában működő szervezet.

A szervezetek bevételét illetően is nagy a növekedés: 2010-ben 420 milliárd forint volt a szektor bevétele, addig 2018-ban 820 milliárd, ebből 370 milliárd az állami és 200 milliárd a magán forrás. Érdekes, hogy a Nemzeti Együttműködési Alaptól (NEA) 11576 szervezet kapott támogatást, míg az adó 1%-t 30057 szervezetnek ajánlották fel.

Érdekes információ volt, hogy a NEA által a civilek különböző pályázataira szétosztható összeg alapja a fel nem ajánlott 1%-ok, s hogy a pályázók kb. 40%-a jut ebből támogatáshoz.

A Neumann Társaság bevétele az adó 1%-ából: 181 ezer Ft, ami bőven növelhető összeg.

Az áttekintések után a CC fóruma kerekasztal vitával folytatódott, amibe a megjelent civil szervezeti vezetők is bekapcsolódtak. Az élénk diskurzus témája a civil szervezetek önkénteseinek korosodása volt. E kapcsán szóba került többek között:

  • a civil szerveződések sokrétegűsége, hogy  az „önkiszolgáló”, saját sport- és szabadidő tevékenységet szervező körökben döntően fiatalok vannak
  • életpálya szakaszok alakulása, az életcélok, életfelfogások változása, beleértve a közösségek on-line-osodását

A civil társadalom részeként mi is kérjük a támogatást az adók 1%-val is, a munkához, amit a négy stratégiai fókuszunk működtetésében a társadalom és az informatikai szakma érdekében végzünk: tehetséggondozási hálózat, szakmai fórumrendszer, digitális kompetencia képzés és minősítés rendszere, informatikai örökség.

Szalay Imre

ADÓ 1%