Merre tovább, számítógép-használói jogosítvány?

Készülve a március 5-i éves ECDL Fórumra, ahol a világszervezet egyik vezetőjét is meghallgathatjuk, érdemes kitekintenünk a világba, megnézni a fejlesztési irányokat.

Az ECDL előnye, hogy a hazai értékek, tapasztalatok mellett a másutt bevált elemekre is számíthatunk. S nem megvetendő az sem, ha a jövő igényeit, tudásterületeit sem egyedül, hanem egy nemzetközi közösség tagjaként próbáljuk megjövendölni.

A legaktuálisabb tudások ilyen formában rövidesen elérhetőek lesznek az ECDL nemzetközi Roadmap-je szerint.

Úgy gondoljuk, a felsorolt témák is mutatják az ECDL rendszerének jövőorientáltságát.

Idén bevezetésre kerülő, új témakörök, modulok a nemzetközi Roadmap szerint:

A Felhő – az Internethez csatlakoztatott távoli szerverek használata az adatok tárolására, kezelésére és feldolgozására a helyi szerverek vagy számítógépek helyett – a felhőalapú munkában, alkalmazásokban hasznos ismereteket tartalmazza.

A Blockchain a kriptográfia segítségével megalkotott blokkláncok, elosztott főkönyvek technológiájába nyújt bevezetést.

Az AI/MI a mesterséges intelligencia világát tekinti át.

A Big Data a hagyományos adatfeldolgozó szoftverekhez jellemzően túl nagy adathalmazok kezelésére, elemzésére és előállítására koncentrál.

Az Ipar 4.0 az intelligens gyár technológiái, az automatizálás és az adatcsere a gyártásban, intelligens gyártás, ipari IOT, az MI és a felhőalapú számítástechnika témaköröket gyúrja egy egységgé.

Az IoT a Dolgok Internete, beágyazott rendszerek, vezeték nélküli érzékelők és az automatizálás lehetőségei témaköröket tartalmazza.

Ha pedig a létező tematikák megújítását tekintjük, akkor várhatóak többek között:

Robotika – e fontos tudományterület koncepcióinak és gyakorlatainak bemutatása, Kódolás alapelvei, mint a Computing számítástechnikai modul felülvizsgálata a szakemberek számára optimalizálva.

Megjelenik az e-Kereskedelem téma, különösen arra fókuszálva, hogy a kkv-k hogyan kezdhetik el online értékesítésüket, a Weboldalak, a meglévő Webszerkesztés tematika megújításaként, a CMS-re és a template (sablon) oldalakra koncentrálva, a Multimédia, a Képszerkesztés elemeit kiegészítve új tartalommal, pl. videó szerkesztés terén

A hazai adaptáció mindig az igényeken is múlik, ezért kezdtük el – elsősorban a vizsgaközpontok vezetőivel való párbeszéd segítségével – felmérni, Magyarországon mely modulok, témák érdeklik a legjobban a tanulókat, munkavállalókat. Van olyan kérdésünk is, hogy mely modulok hiányoznak a kínálatunkból, nagyon hasznos a visszajelzés, hogy mit érdemes adaptálni, bővíteni.

Így tesszük még fejlettebbé, naprakészebbé az ECDL-t.

A nemzetközi Alapítvány által kiadott stratégiák, irányok mellett a hazai tapasztalatok is nagyon fontosak a digitális készségek fejlesztésére, mérésére.  Megfelel-e a legfrissebb elvárásoknak modulrendszerünk, jók-e a felkészítést segítő anyagaink, színvonalasak-e vizsgáink: miben javíthatunk?

https://njszt.hu/hu/online-kerdoiv-vizsgakozpont-vezetok-szamara

Címke