„Szeretnék elmondani valamit erről a férfiről”

Neumann Jánosra emlékeztünk

Neumann JánosFebruár 8-án volt 63 esztendeje, hogy elhunyt Neumann János, a huszadik század egyik legnagyobb géniusza.

Szülőháza pár lépésnyire található Báthory utcai irodánktól, a Báthory utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán.

Az ott található emléktábla előtt emlékezünk minden évben, hagyományosan a szintén a nevét viselő BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziummal közösen.

A február 7-én tartott megemlékezésen a Neumann Társaság nevében előző ügyvezető igazgatónk, Alföldi István mondta el gondolatait a megjelent diákoknak és civil érdeklődőknek. Beszédében a tanulás fontosságát emelte ki. Neumann Jánostól és Neumann Jánosról is mindig van mit tanulni – és mindig találhatunk meglepő fordulatokat.  A kortársai szemében is különleges egyéniségként tisztelt tudósról egy naplórészletet idézett második feleségétől, Dán Klárától: „Szeretnék elmondani valamit erről a férfiről, erről a furcsa és ellentmondásos személyről, aki egyszerre volt gyerekes és jó humorú, okos és vad. Briliáns elme, aki olyannyira képtelen kezelni a saját érzelmeit, hogy szinte primitívnek mondható. A természet rejtélye, ami valószínűleg örökre megfejtetlen marad.”

Ez a végletes, ugyanakkor lefegyverző tudású ember Eisenhower amerikai elnök stratégiai tanácsadója volt, az Atomenergia Bizottság tagja, akit a sok más elméleti kutatása mellett a modern számítógép működési elveinek megalkotásáért tisztelünk, de életében egy rendkívül aktív közéleti személyiség volt. A lánya, Marina von Neumann Whitman ugyancsak egy USA-elnök, Richard Nixon tanácsadója volt. Ő azt mondta az édesapjáról: „Apám mindent megtett, hogy ne az legyek, ami végül is, mégis csak lettem.” Nem akármilyen kihívás lehetett „a Marslakó lányának” lenni - és nem akármilyen örökséget hagyott hátra a zseniális gondolkodó.  

Neumann emléktáblája előtt állva Alföldi István Kovács Győzőre, a Neumann Társaság egykori főtitkárára is emlékeztetett, aki nagyon sokat tett azért, hogy Neumann életművét minél többen megismerjék. Az NJSZT az alapításától fogva, 52 éve mindent elkövet, hogy a Neumann név fennmaradjon, ami kezdetben nem volt magától értetődő és természetes a hidegháborús Magyarországon. Ma már „Neumann kultusza a helyén van”, számos intézmény, iskola őrzi emlékét, melyek közül Alföldi István a különleges szellemi értékeket őrző Lakitelki Népfőiskola Neumann Kollégiumát emelte ki, melynek nyitó előadását ő tartotta.

A jövőben is alkalmunk lesz Neumann emlékét méltón ápolni. Nagyon nagy siker, hogy 2023-ban a Neumann Társaság rendezheti az Informatikai Világolimpiát (IOI) – a Digitális Jólét Programmal és a Szegedi Tudományegyetemmel közösen – mégpedig Neumann születésének 120. évfordulóján. Szeretnénk, ha az egész 2023-as év Neumann-év lenne.

Alföldi István a beszédét kedvenc Neumann-mondásával zárta: „A fejlődés ellen nincs gyógymód!” A fejlődés nem magától értetődően jó, számos ellentmondást tartalmaz, ezen ellentmondások feloldásában három emberi tulajdonság segíthet minket: „türelem, rugalmasság, értelem” – idézte Neumann gondolatait.

A Neumann Társaság nevében Alföldi István előző igazgató és Szalay Imre jelenlegi ügyvezető igazgató helyezte el koszorúját, a Neumann Szakgimnázium nevében pedig Menyhárt Erika igazgató. Derűsen és tisztelettel emlékeztünk a 20. század nagy magyar tudósára, aki jelenvaló, mert gondolatai – a fejlődésről is – egyre aktuálisabbak.

Alföldi István, Menyhárt Erika és Szalay Imre
Alföldi István, Menyhárt Erika és Szalay Imre