Másfélszer annyi versenyző a Nemes Tihamér Online Versenyen

EU Széchenyi 2020 logóA koronavírussal kapcsolatos vészhelyzet – minden tragikus következménye mellett – felpörgette a digitális oktatást és ráirányította a figyelmet az online tanulási, fejlődési lehetőségekre. Emiatt – és a Neumann Társaság intenzívebb kommunikációs tevékenysége miatt – mintegy másfélszer-kétszer több tanuló jelentkezett a Nemes Tihamér Online Verseny negyedik fordulójára, mint a korábbiakra.

Az utolsó tíz napon:

56 új regisztráció történt, ebből a határon túlról 8, köztük erdélyi lányversenyzők, németországi és felvidéki versenyzők is jelentkeztek.

A versenyről több fórumon, köztük az Origo.hu oldalon is jelent meg beharangozó, a verseny napján, április 4-én pedig Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke nyilatkozott a Kossuth Rádióban:

https://www.youtube.com/watch?v=pAbeGZuAeMA

Nyilatkozatában Erdősné dr. Németh Ágnes is hangsúlyozta, az online verseny önállóan is érdekes, hasznos fordulói hatékony gyakorlások és összehasonlítási alapok a diákoknak. A feladatok egy emelt szintű informatikai érettségi szintjén vannak, így aki érettségire készül, a versenyforduló segítségével kap egy fontos visszajelzést, hogy hol tart a programozás tudományában. A kisebb korcsoportoknál sem elhanyagolható az online verseny visszajelző funkciója.

Az internetes programozási versenyen a három korcsoportban induló versenyzőknek négy programozási feladatot kellett megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven. A verseny tehát egyértelműen programozásra tanít, nevel, ebben az esetben nem a csillogás, a program vizuális megjelenítése, szépsége számít, hanem az eredmények, adatok, algoritmusok megfelelősége.

Gondolkodást igénylő feladatok ezek, s többször is feltölthetőek, nincs időszorítás: a szombati nap rendelkezésre áll, hogy a tanuló elmélyüljön a programozási feladványokban. Aki folyamatosan figyel az ilyen online megmérettetésekre, egész biztosan jobban szerepel majd a Nemes Tihamér Programozói Versenyen is – addig is érdemes így felszínen tartani az érdeklődést, elköteleződést, amíg az online versengés az egyetlen lehetőség a versenyeken való részvételre.

Az áprilisi fordulón igen sok tanuló teljesített kiválóan: huszonhat diák ért el maximális pontszámot. Örülünk, hogy ez a sikerélmény is kedvet csinál az informatikához.

Kérünk mindenkit, hogy a következő, de önállóan is értékelhető fordulóra hívja fel a környezetében élő, tanuló diákok és az informatikatanárok figyelmét! A verseny következő fordulója május 9-én, szombaton zajlik majd, jelentkezni május 6-ig lehet!

Az eredmények itt tekinthetőek meg: http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes-online/nemes_aktualis.html

További információk, letölthető tananyagok, példatárak: http://tehetseg.inf.elte.hu/nemes-online/index.html

Széchenyi 2020 logó