IT-vel a járvány ellen

Tények, tendenciák a tematikus Hírmagazinban

„A mesterséges intelligencia és adattudományi alkalmazásai életeket menthetnek meg a Covid19 elleni világméretű harcban. A koronavírus világjárvány európai terjedésének lassításában már a következő hetektől kulcsszerepet játszhatnak az okostelefonok. Egy intelligens térkép internetre kapcsolódó hőmérők mérési eredményeit tartalmazza, finomhangolt, ugyanakkor „zajos” képet ad a fertőzés gyakoriságáról az Egyesült Államokban.” – ez csak néhány az informatikai megoldások közül… Adatbázisok és appok a vírus ellen, MI-vel működő keresőmotor a járvány nyomában.

 Hetek alatt – fájdalmasan gyorsan – vált közhellyé, hogy a koronavírus vészhelyzet digitális korszakváltásra kényszerítette az emberiséget, semmi nem lesz már olyan, mint előtte volt. Az IT tudományoknak és iparnak reagálni kell a koronavírusra és sokszor proaktívan kell kezelnie a rendkívül összetett problémakört, amely egyaránt érinti az egészségügyet, az oktatást, a társadalom egész szövetét. Miben segíthet az informatika? Milyen technológiai újítások révén vehetjük fel a küzdelmet a vírussal vagy a vírushelyzet hozta kihívásokkal? Milyen infokom trendek és üzleti folyamatok figyelhetőek meg a világjárvány idején?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Kömlődi Ferenc jövőkutató, író, a Neumann Társaság Jelenből a Jövőbe című blogjának állandó szerkesztője. Kömlődi a több tízezer felhasználó által olvasott blog legizgalmasabb bejegyzéseit rendszeresen Hírmagazinba szerkeszti számunkra, más bel- és külföldi cikkekre való figyelemfelhívással bővítve (érdemes böngészni az archívumot azoknak, akik blog helyett szívesebben „lapozgatnak” egy klasszikusan szerkesztett, pdf formátumú összeállítást).

A Hírmagazin tematikus számmal jelentkezik. Pandémia, pánik – és kiutak, kreatív ötletek: a Koronavírus számban hardver, szoftver, internet, networking, információbiztonság, mobiltelefónia, mesterséges intelligencia, információs társadalom, üzleti élet és hazai vonatkozások jelentik a fő „topikokat”.

A Koronavírus Hírmagazin nem ijesztgetni, nem vájkálni akar – és még csak nem is „hurrá-optimista”: kételyek, az IT-világon belüli veszélyek éppúgy megtalálhatóak benne, mint a helyzetre adott szellemes, adekvát megoldások. Másként és más szinten, de a közösségi média, a 3D nyomtatás és a MI-kutatások is segíthetik a járvány megfékezését, elviselhetővé tételét, tragikus mértékének csökkentését.

Minderről rövid, közérthető, olvasmányos szemléző cikkeket olvashatunk. Várhatóan a havi bontású, általános Hírmagazinok helyett a későbbiekben is jelentkezünk az épp a közérdeklődést legjobban foglalkoztató témákra reagáló válogatásokkal.

Címke