MIvolt

Források a mesterséges intelligencia hazai történetéhez

Bár sokunknak úgy tűnhet, hogy csak az elmúlt évtizedben beszélünk sokat – a publicisztikai közhelyektől a valódi kutatásokig –  a mesterséges intelligenciáról, valójában ez a szakterület már a sokadik reneszánszát éli.

Vagy mondhatjuk azt is, nem ez az első lépcsőfok, amit a kutatások megtesznek, csak az utóbbi években az igen széles témakörbe sorolható fejlesztések, a MI alapú megoldásokat tartalmazó alkalmazások már húsba vágóan izgalmasak a társadalom számára is.

Tudta, hogy az egyik legnagyobb MI-konferenciát Magyarországon rendezték, közel negyedszázada, 1996-ban?

És ez, az ECAI96 már a tizenkettedik volt az európai MI-konferenciák sorában.

Az NJSZT által szervezett budapesti tanácskozáshoz fantasztikus bibliográfia készült Sántáné-Tóth Editnek köszönhetően. Mint sok egyéb más fontos írott forrásra, erre is rámutat folyamatosan gyarapodó Informatikatörténeti Adattárunk.

https://itf.njszt.hu/objektum/magyar-mesterseges-intelligencia-bibliografia

Szintén Sántáné-Tóth Editnek köszönhető egy átfogó áttekintés is a MI-tudományok első 20 évéről Magyarországon.

https://itf.njszt.hu/objektum/artificial-intelligence-in-hungary-the-first-20-years

A MI forrásvidékét kutatva pedig különlegesen értékes tanulmány – 1988-ból! - a magyar szakértő rendszer-keret helyzetét és lehetőségeit négy hazai PROLOG alapú keretrendszer tükrében bemutató tanulmány.

https://itf.njszt.hu/objektum/hazai-szakertorendszer-keret-fejlesztesenek-helyzete

A MI mivoltát jobban megismeri az, aki a MI múltjában is elmélyed. Ezt a három forrást is ajánljuk a kutatók figyelmébe!

Szakértő rendszerek '88