Ilyen volt a SACI 2020 - online

 

2020. máj. 21-23-ra hirdettük meg az IEEE 14th International Symposium on Applied Computational Intelligence and Informatics (SACI) konferenciát Temesváron, az Óbudai Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem és az IEEE szervezésében, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság közreműködésével.

A SACI nemzetközi tudományos konferencia megrendezésének helyszíne minden évben a Temesvári Műszaki Egyetem, de ebben az évben az új típusú koronavírus-járvány okozta megváltozott feltételek a szervezőket is változtatásokra késztették. Egy nagy múltú, a mérnöki társadalomban is elismert tudományos konferenciáról lévén szó, a szervezők fontosnak tartották, hogy a világjárvány terjedése ellenére is folytassák az események szervezését, semmiképpen ne kerüljön törlésre vagy elhalasztásra a konferencia. Így egyhangú véleménynyilvánítás alapján a most oly gyakran emlegetett virtuális platform szolgáltatta a helyszínt.

Hála a szerzők kitartó munkájának, a bírálók hatékony közreműködésének és a szervezők rugalmas hozzáállásának, a konferencia bebizonyította, hogy ebben a megváltozott helyzetben is megállja a helyét. A résztvevők személyes találkozása ugyan elmaradt, de a tudományos fejlődést nagymértékben elősegítő egymással való szakmai eszmecsere, ami további kutatásokat is inspirálhat, más formában, de mégis lehetővé vált.

Ebben a különleges helyzetben is 46 cikk került elfogadásra, hat ország kutatói küldték be publikációikat (Ausztria, Csehország, Kanada, Magyarország, Németország és Románia) és Special Session on PhD Student Research in Applied Informatics and Numerical Mathematics címmel az immár hagyományosnak tekinthető doktorandusz szekció is megrendezésre került.

Publikálási szempontból jelentős, hogy az elfogadott cikkek újabb vizsgálat után bekerülnek az IEEE Xplore Digital Library elektronikus könyvtárba, ahol a cikkek jelentős része az Elsevier kiadó által gondozott Scopusban referált.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a Magyar Fuzzy Társaság tagja, a SACI 2020 konferencia elnöke köszöntő szavait olvasva a weblapon (http://conf.uni-obuda.hu/saci2020/), bebizonyosodott, hogy a tradicionális, nagy múlttal rendelkező, mindig fejlődni és megújulni képes konferencia kiállta a járványveszély próbáját, s megőrizte stabilitását.

Találkozunk 2021. május 19-21. között immár ismét Temesváron!